Provazochodkyně přešla přes Vltavu na Letnou. Za 40 minut

Přibližně 40 minut trval dnes francouzské provazochodkyni přechod přes Vltavu po tenoučkém laně ve výšce 35 metrů. Lano natažené z jeřábu u právnické fakulty a končící ve svahu Letenských sadů bylo dlouhé 350 metrů a silné pouhých 16 milimetrů, akrobatka se ale během přechodu několikrát posadila, na lano si lehla, udělala přes něj kotrmelec nebo visela zavěšená jen za ohnutá chodidla. Její akci sledovaly z náplavky, Čechova mostu a Letenských sadů tisíce lidí, kteří jejím kouskům aplaudovali. Provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongongaová se na laně pohybuje od svých osmi let, dnes je jí 35 a nad Prahou přešla bez viditelného jištění.

Svým výkonem zahájila 16. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Akrobatka během svého pohybu po laně používala balanční tyč, která je dlouhá čtyři metry a váží 12 kilogramů. Přestože hodinu před vystoupením v Praze poměrně vydatně pršelo, na výkon měla jeho protagonistka a pořadatelé festivalu štěstí. Prahu zalilo slunce, které přestože akrobatce po celou dobu svítilo do obličeje, nevyvedlo ji ani na chvilku z koncentrace.

Cesta ze Starého Města na Letnou na laně nad řekou byla zatím nejdelší, kterou kdy šla. Provazochodkyni nejvíce omezuje vítr. Podle síly větru technici lano napínali, čímž měli vyrovnávat jeho případné výkyvy. Akrobatka říká, že pro ni není důležité, v jaké výšce jde, nebezpečnější pro ni je, když se lano hýbe. Při podobných výkonech jako dnes v Praze ale prý nepadá, spadne při tréninku, když zkouší něco, co ještě neumí.

Zahajovací večer na Letné pokračoval tanečně-akrobatickou show inspirovanou šamanismem a mystikou v podání Blackout paradox. Dvě cirkusové disciplíny, stojky a vis za vlasy, v sobě kombinuje pouliční představení Cink The Universe.

Letošní festival bude hostit čtyři zahraniční soubory. Diváci například uvidí premiéru novocirkusového muzikálu Tabernak v podání Cirque Alfonso. Kanadský soubor navštívil festival už v roce 2017 a sklidil úspěch s troufalým představením Barbu. Letošní novinka je vsazena do prostředí malého vesnického kostela, který je centrem komunity venkova, odkud Kanaďané pocházejí.

Po osmi letech se vrací také trojice akrobatů z Theatre d'Un Jour. Ke spolupráci si přizvali sopranistku Julii Calbetovou, která bude jejich představení Strach - A Fear Song doprovázet zpěvem. Festival tradičně uvede premiéry nových inscenací domácích souborů, které akrobacii a nový cirkus využívají jako výrazové prostředky. Doprovodný program umožní návštěvníkům naučit se žonglovat anebo si vyzkoušet umění chůze na laně s balanční tyčí. Děti se mohou zúčastnit Letního Letňáku, letní festivalové školy, kde se učí základům herectví, žonglování či práce s hlasem.

Související

Ilustrační foto

Čert tě vem! zaznělo u Vltavy. V Praze byli pokřtěni noví otužilci

Tradiční křest vltavskou vodou s ledem absolvovala dnes v pražských Hodkovičkách u loděnice místního Slavoje asi desítka nových členů České otužilecké unie. Spolu s nováčky se akce zúčastnily asi dvě desítky zkušenějších otužilců v komických maskách. Předseda unie Vladimír Komárek nakonec pokřtil všechny přítomné otužilce. V řece byla teplota asi 5,5 stupňů. Další akci uspořádá unie v lednu na Tři krále. Otužilecká unie má 121 členů.

Více souvisejících

Vltava Praha cirkus nový cirkus právnická fakulta

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy