Děsivé: Nervový jed ve výběrovém olivovém oleji! DTest ho odhalil

Praha - Patnáct ze sedmnácti testovaných extra panenských olivových olejů v sobě mělo zbytky pesticidů, ve třech případech dokonce DDT, přípravek proti škodlivému hmyzu, který evropská legislativa dávno zakázala. S těmito závěry přišel ve středu časopis dTest.

Nálepka "extra panenský“ má přitom spotřebitele ubezpečit mimo jiné i o výběrové jakosti kupovaného oleje, měl by tak mít jistotu, že dostává výrobek z prvotřídních oliv. Test však prokázal, že označení nemusí nic znamenat, protože prověřované vzorky obsahovaly rizikové látky. V patnácti olejích rozbor ukázal zbytky jednoho nebo více pesticidů, v devíti byl přítomný nervový jed – pesticid chlorpyrifos."Zklamáním byly dva bio oleje, ve kterých analýzy prokázaly přítomnost DDT, přípravku proti škodlivému hmyzu, jehož používání bylo v evropském zemědělství zakázáno takřka před čtyřiceti lety. Jednalo se o značky Billa naše bio/extra panenský olej (minimální trvanlivost 31/07/2013) a Basso Organic Extra Virgin Olive Oil for Kids (minimální trvanlivost 12/2013), tedy výrobek určený dětem,“ shrnula šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. DDT představuje pro zdraví vážnou hrozbu, je karcinogenní, ukládá se v tuku a játrech a při kojení přechází do mateřského mléka.Olej, který obsahoval nejen DDT, ale i další dva pesticidy, se jmenuje Borges 100 % Hojiblanca Olive Extra Virgin Olive Oil (minimální trvanlivost 31/05/2014). V extra panenském olivovém oleji Bertolli (minimální trvanlivost 07.2013) odborníci našli nápadně vysoké hladiny rakovinotvorných uhlovodíků. Přítomnost těchto látek může signalizovat průmyslové či dopravní znečištění životního prostředí nebo nevhodný způsob zpracování oliv."Porovnáme-li nalezené hodnoty rizikových látek s evropskými limity, musíme konstatovat, že nebyly překročeny. Nicméně náš test prokázal, že olivy určené k výrobě extra panenských olejů nejsou až tak pečlivě vybírány,“ vysvětlila závěry Ida Rozová.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest nebezpečné potraviny

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy