Mikulášská nadílka v ohrožení. Budou letos chodit čerti?

Praha - Zájem o kostýmy Mikulášů, čertů a andělů je podle oslovených pražských půjčoven menší než v předchozích letech. Ekonomická recese se v tomto druhu podnikání projevila stejně jako v jiných oborech.

Lidé buď do nákupu kostýmů investovali už v minulosti a mají je doma, nebo si kvůli šetření půjčují pouze kostým Mikuláše. Potkat na ulici či si pozvat domů 5. prosince klasickou trojici čerta, Mikuláše a anděla je stále obtížnější.

Ceny celých kostýmů se pohybují v případě zápůjčky ze dne na den okolo 700 korun. Ostatní půjčovny nabízejí například zlatou berlu, ornát, mitru a vousy od 250 korun, doplňky pro anděla od 200 korun a kožešinové kalhoty pro čerta, paruku, rohy a vidle od 300 korun.

Objednat Mikuláše s doprovodem si lidé mohou buď prostřednictvím internetu nebo i z inzertních nabídek, které bývají rozvěšené na ulicích a domech. V Praze si trojice může dobře vydělat. Někteří si za patnáctiminutovou návštěvu účtují až 500 korun. Najít se ale dají i ti, kteří nechávají odměnu stále na zvážení objednavatele.

Mikuláš bývá oblečen v červeném plášti, na hlavě mívá biskupskou mitru a v ruce biskupskou berlu, celý kostým většinou doplňuje bílý plnovous. Mikuláše podle tradice doprovází éterický anděl celý v bílém s bělostnými křídly, symbol dobra. Poslední postavou v trojici je čert, který děti straší svým hrozivým vzhledem a je symbolem zla. Čert většinou nosí řetěz, kterým hrozivě chrastí a pytel, aby si v něm mohl zlobivé děti odnést do pekla.

Svatý Mikuláš byl reálná historická postava. Narodil se někdy kolem roku 270 na území dnešního Turecka a stal se biskupem. Byl velmi štědrý a rád lidem pomáhal. Legenda vypráví o třech dcerách chudého muže, které aby si vydělaly na věno, byly nuceny k prostituci. Mikuláš je ale zachránil tím, že jim tajně vhodil do pokoje valouny zlata. Za všechny své dobré skutky byl Mikuláš později prohlášen za svatého.

Ve stejný den chodí převlečení Mikuláši po celém světě. Liší se nejen jmény ale vzhledem a oblečením. Vždy je ale návštěva Mikuláše spojena s rozdáváním dárků.

České děti navštěvuje Mikuláš 5. prosince večer už od 13. století a naděluje jim ovoce, bonbóny, čokoládu nebo jiné pochutiny. Zlobivé děti se ale mohou připravit na to, že místo dobrůtek za trest dostanou uhlí nebo brambory.

Související

Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé

Svátek svatého Mikuláše 2022: Děti dnes jako každý rok navštíví Mikuláš s čertem a andělem

Do ulic měst a domácností s dětmi dnes jako každý rok vyrazí Mikuláš s čertem a andělem. V předvečer svátku svatého Mikuláše budou dětem za dobré chování rozdávat sladkosti, ovoce, oříšky nebo drobné dárky, v některých případech za zlobení uhlí nebo brambory. Zájem o mikulášskou nadílku je stále velký, přestože v některých rodinách bohatost nabídky ovlivní ekonomické problémy.
Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé

Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí přes půl miliardy

Dnes se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je dle ekonoma Lukáše Kovandy z hlediska obchodníků 8. nejvýnosnější událost v roce (viz informace níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.  

Více souvisejících

Mikuláš Vánoce

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy