Krkavci zabijáci vraždí stovky jehňat, chovatelé jsou v koncích

Hradec Králové - Nic horšího jsme nikdy nezažili, to říkají chovatelé na Královéhradecku o útocích krkavců velkých na jejich stáda ovcí. Krkavci jsou přitom považováni za mrchožrouty, navíc jsou to chránění ptáci, kterým ze zákona nesmí nikdo ublížit. Jenže chovatelé každoročně přicházejí o stovky ovcí a jehňat a chtějí, aby byl povolen jejich odstřel.

"Je to hrozný, když ráno přijdete a to zvířátko malý má vyklované oči," vypráví strašné zážitky chovatelka ovcí Ludmila Krejčová.

To jehně umíralo ráno dlouhé minuty a ve velkých bolestech. Letos jen na tamní farmě je jedenáctou obětí krkavce zabijáka.

Místní si chvílemi připadají jako v hororu Ptáci. Krkavce přejmenovali na létající vraždící monstra. Detailně popsat způsob jejich útoku by bylo příliš necitlivé.

Krkavec klidně zaútočí na celé stádo. Na jehně nalítne svrchu, nejprve mu vyklove oči, jazyk a pak celé jehně doslova rozklove.

Odborníci krkavce zabijáky pořád považují za výmysl a chtějí důkaz. Jan Šefc vloni natočil video jak nad stádem ovcí létají stovky krkavců a vybírají si nejchutnější sousta. Na ministerstvu to ale jako problém nevidí a škody nehradí a hradit nebudou.

A může být hůř, krkavec je totiž jeden z nejinteligentnějších ptáků. Jestli doposud jehňata vraždili jen někteří, brzy se to naučí i ostatní.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata ochrana životního prostředí Hradec Králové

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy