Kolik za sladké "ANO"? Ve Stavovském divadle za 90 tisíc

Praha - Rozhodnutí vstoupit do stavu manželského není jen velký životní krok, ale také záležitost náročná pro peněženky budoucích manželů. Pokud si navíc vyberete méně obvyklou lokalitu, kde si řeknete své "ano", například zámek, hrad, zahradu, zoo a podobně, zaplatíte za konání obřadu nemalé částky.

Nejběžnějším místem, kde se odehrává svatební obřad, je stále radnice či úřad v místě bydliště. Jedná-li se o církevní sňatek, pak svatebčané volí kostel, kapli či jiné vysvěcené místo.

Pokud chcete uzavřít manželství mimo stanovené termíny matričního úřadu, nebo mimo místo matriky obřadu, zaplatíte na matrice obce 1000 korun.

Potom přichází na řadu poplatek za místo, které jste si pro obřad zvolili. Například na hradě Bouzov je to 10 000 korun (víkendové obřady), na hradě Karlštejn stojí obřad 9000 korun. Pokud si ovšem zvolíte místo mimo obřadní síň hradu, budete muset sáhnout do peněženky ještě hlouběji. V Hodovní síni či v exteriéru mezi Mariánskou a Velkou věží přijde obřad na 20 tisíc korun.

Na zámku Dobříš zaplatíte 15 tisíc korun, pokud se rozhodnete pro svatbu v parku, ta stojí 20 tisíc korun. Na středočeském zámku Jemniště zaplatíte také 15 tisíc korun. V jihočeském klenotu na zámku Hluboká stojí obřad 7000 korun. Samozřejmě jsou zde i poplatky za přípitek novomanželů, za fotografování v interiérech zámků a podobně.

Stále častěji si však snoubenci pro svůj velký den volí méně obvyklé lokality. Výjimkou není svatba v balónu, na jachtě či na golfovém hřišti, v zoologické zahradě, v koňském sedle nebo na vlastní zahradě.

Oddat se můžete nechat na vyhlídce u Afrického domu v pražské zoo. Za toto prostředí zaplatí budoucí manželé kolem 10 tisíc. Svatební obřady už zažila i zoo ve Dvoře Králové. Obřad si můžete zvolit u slonů v Africké savaně nebo v pavilonu ptáků. V brněnské zoo můžete také uzavřít manželství. Své "ano" si snoubenci mohou říci na terase nad žirafami.

Populární je také obřad v parku či zahradě, v Praze je to nejčastěji ve Vrtbovské či Ledeburské, dále také v zahradě Fürstenberské, Pálffyovské, Botanické, nebo ve Viničním altánu na Vinohradech, popřípadě v Královském letohrádku. Všechny lokality stojí kolem 5000 korun.

Milovníci výšek si mohou říci své ano na rozhledně. Svatební obřad je možné uspořádat na rozhledně Rašovka v Jizerských horách. Za obřad zaplatí snoubenci Magistrátu města Liberec 2200 korun, k tomu zhruba 400 korun uhradí na místě za výzdobu. Po vystoupání 61 schodů na rozhlednu můžete tak mít nejen exotické místo pro vstup do manželství, ale za hezkého počasí můžete na východní straně vidět Krkonoše, na západní Bezděz a na jižní Trosky. Vyhlídková věž měří 19,5 metru, její součástí je restaurace v Trnčí, kde vám uspořádají třeba celodenní svatební veselici. Pronájem restaurace v případě celodenní svatby je zdarma a cena menu se pohybuje od 300 korun za oběd pro jednu osobu (aperitiv, studený předkrm, polévka, hlavní chod) a od 290 korun na osobu by byl večerní raut.

"Nekuřácká restaurace se specializuje navíc na open air obřady, které jsou snoubenci zamlouvány vždy i půl roku dopředu. V případě nepříznivého počasí, je možno svatební obřadu uskutečnit na zmiňované rozhledně či zastřešené terase," dodala Simona Myslikovjanová.

Lahůdkou mezi neobvyklými svatbami je svatební obřad v Národním divadle. Obřad může být v salóncích divadla a také na jevišti Stavovského divadla. V saloncích historické budovy Zlaté kapličky by svatební obřad stál 30 až 40 tisíc, na jevišti Stavovského divadla pak 90 tisíc korun.

Kolik za co zaplatíte

- Obřad na městském úřadě v určené dny je zdarma- Obřad na zámku, na hradě od 7000 Kč- Exkluzivní prostory od 40 000 Kč

Správní poplatky

- 1000 Kč, pokud chcete uzavřít manželství mimo stanovené termíny matričního úřadu, nebo mimo úředně určenou dobu- 2000 Kč, má-li pouze jeden ze snoubenců trvalý pobyt na území ČR- 3000 Kč, nemá-li ani jeden ze snoubenců trvalý pobyt na území ČR

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 
svatba

Kyjev za pět měsíců války s Ruskem zaznamenal rekordní počet sňatků

Kyjev za pět měsíců války s Ruskem zaznamenal rekordní počet sňatků, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda. Od 24. února, kdy ruská vojska zaútočila, do 23. července bylo v hlavním městě uzavřeno 9120 sňatků, vyplývá ze statistik ukrajinského ministerstva spravedlnosti. Ve stejném období loňského roku se vzalo 1110 párů, informoval deník, který nové údaje připsal vlivu války a válečného stresu.

Více souvisejících

Svatby peníze

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy