Učte se na své dovolené, nový trend Čechy táhne

Praha - Během letošního roku se vypraví na zahraniční vzdělávací kurz zhruba 7000 Čechů, to představuje nárůst proti loňskému roku o 12,1 procenta. V drtivé většině případů přitom lidé cestují za zdokonalením cizích jazyků, vyplývá to z výzkumu britského časopisu Study Travel Magazine.

Šetření dále ukázalo, že pro své vzdělávací pobyty Češi preferují zejména jih Anglie nebo Maltu a další, především cenově dostupnější, destinace. Pokud jde o bydlení v cizině, nejsme příliš vybíraví, tři pětiny Čechů totiž dávají přednost ubytování v hostitelské rodině před dražšími ubytovnami a hotely. Průměrná doba kurzu přitom trvá zhruba čtyři týdny.

Důvody lidí ke studiu v zahraničí jsou různé. Nejčastější motivací je ale aktuální nebo plánované zaměstnání, případně navazující studium v zahraničí nebo účast na kurzu jen pro vlastní potěšení a dobrý pocit.

Nejčastěji studovaným jazykem v zahraničí je stále angličtina, tu si pro svůj kurz volí 80 procent Čechů, následuje němčina (osm procent), možné je však sledovat i další trendy. "Protože mladší generace umí anglicky v dnešní době více než dobře, poptávají také výuku dalších jazyků, které se chtějí naučit. Specialitu poslední doby představují kurzy zaměřené na přípravu při hledání práce. Jedná se o nacvičování pohovorů, psaní životopisů a tvorbu motivačních dopisů v daném jazyce," uvádí Přemysl Piskač, jeden z majitelů společnosti Czech-us, která jazykové kurzy v zahraničí nabízí. Podle jeho slov nejčastěji vyrážejí takto na zkušenou mladí lidé ve věku 20 až 25 let.

Relativní novinkou je rovněž spojování jazykových kurzů s dovolenou. Důvodem, proč poptávka po absolvování zahraničních jazykových kurzů roste, je pravděpodobně také to, že při finančním porovnání letní dovolené s tou doplněnou o výuku jazyka, se dostaneme k podobným částkám.

"Přínos kurzu, mimo zdokonalení jazykové vybavenosti, spočívá především v náhledu do místní kultury, životního stylu a gastronomie dané země. Navíc získáte nové přátele, profesní kontakty a ze všeho nejvíce přijedete domů obohaceni o nové zážitky," zakončil Piskač.

Související

René Andrejs Rozhovor

Bez znalosti ruštiny nemůžeme efektivně pomáhat potřebným, ale také čelit hrozbám dezinformací, říká rusista Andrejs

Válka studium rusistiky výrazně proměnila. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz to potvrdil zástupce vedoucího katedry slavistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého René Andrejs, který vede zdejší sekci rusistiky. „Válka studium razantně proměnila. V prvních měsících invaze jsme společně se studujícími primárně pomáhali uprchlicím a uprchlíkům z Ukrajiny,“ vzpomíná.

Více souvisejících

jazyky dovolená češi

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy