Kolik se utrácí za integraci Romů? Vláda zarytě mlčí

Praha - I přes vládní opatření na začleňování Romů stále neexistuje sociální bydlení a neřeší se ani vysoká zadluženost. Není ani jasné, kolik jednotlivé programy stojí a nakolik jsou úspěšné. S tímto konstatováním dnes přišla zpráva o plnění národní strategie na integraci Romů v uplynulém roce, kterou vypracovala koalice nevládních organizací.

Aktivisté kritizují, že vláda nemá nastavený systém hodnocení ani monitorování. "Není tudíž známo, kolik se reálně utrácí za romskou integraci, která opatření měla skutečný vliv na zlepšení situace Romů, ani kolik Romů bylo koncovými příjemci podpory," upozornil Filip Rameš z Nadace Open Society Fund.

Jeden z nejvážnějších problémů je prý ale neexistující sociální bydlení. Vládní koncepce totiž obcím zřízení bydlení pro chudé jen doporučuje. Podle zástupců neziskových organizací by to ale měla být pro obce zákonná povinnost.

Dalším problémem je rostoucí zadluženost, informační kampaně a poradenství pro dlužníky prý nestačí. "Jediným realistickým způsobem, jak se s rostoucím problémem zadluženosti vypořádat, je s pomocí efektivní regulace omezit nelegitimně vysoké zisky těch, kteří se obchodu s dluhy účastní," myslí si Jakob Hurrle z Centra pro společenské otázky.

Zpráva aktivistů také nepřímo reaguje i na nedávné protiromské akce. "Členové vlády by měli na rasistické a extremistické komentáře vůči Romům okamžitě reagovat a důrazně je odsoudit. Měli by otevřeně odsuzovat rasistická prohlášení a výrazy politiků namířené proti Romům," píše se v materiálu.

V oblasti školství autoři nové zprávy například doporučují platit dětem z chudších rodin předškolní vzdělávání i stravování. Navrhují také, aby byl poslední ročník ve školce povinný, což nedávno podpořila i ČSSD.

Při následné diskusi se ale ozývala skepse nad účinkem podobných strategií a koncepcí psaných z pražských úřadů. "Nezaznělo tu nic podstatného. Záleží hlavně na vůli politiků, jestli chtějí něco dělat," zdůraznil předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek.

Někteří Romové také namítali, že mají malý podíl na řešení svých problémů. Autoři monitorovací zprávy jim v tomto dávají za pravdu. "Je absolutně klíčové podnítit romské komunity k tomu, aby v procesu integrace hrály mnohem aktivnější roli. Doporučujeme systematicky usilovat o viditelnou reprezentaci Romů ve veřejném vysílání," uvádějí.

(Zdroj: iDnes.cz)

Související

Více souvisejících

Romové Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy