Češi jsou evropskou špičkou v nové zábavě, pozor ale na rizika

Praha - Množství vody, kterou Češi v létě napustí do svých bazénů, by naplnilo dvě Máchova jezera. Podle údajů společnosti Mountfield se letos počet bazénů na zahradách domů v ČR zvýší na 270.000. Nafukovacích gumových bazénů je pak asi 350.000 až 380.000. Lidé do svých bazénů letos celkem napustí 13 milionů metrů krychlových vody.

Každoročně se v ČR prodají desítky tisíc nových bazénů, zájemci často většími nahrazují ty menší. Nejprodávanější jsou bazény o objemu 30 až 60 metrů krychlových. "Trendem je stálý nárůst prodejů kopaných bazénů. Je to opět dáno cenou. Tyto bazény jsou ve srovnání s cenami před deseti lety o více jak 40 procent levnější, a tedy stále více rodin na tyto bazény finančně dosáhne," uvedl mluvčí společnosti Mountfield David Jirušek.

V dubnu a květnu prodeje bazénů u této firmy klesly meziročně o 15 procent, hlavně kvůli velmi špatnému počasí. V červnu naopak odbyt vzrostl o šest procent.

Češi u bazénů slyší hlavně na slevové akce. "Jednoznačným trendem je nárůst prodejů bazénů mimo sezonu. Primárně před sezonou a sekundárně i po sezoně. Tedy v době, kdy jsou ceny bazénů nižší než v hlavní bazénové sezoně," podotkl Jirušek. Prodej bazénů výrazně ovlivňuje počasí. "V letošním roce se bazény prodávaly nejvíce v tom červnovém týdnu, kdy republiku ovládala tropická vedra," uvedl Kamil Demuth ze srovnávače cen Heureka.cz. Prodej v horkých dnech vyskočil na desetinásobek. Na internetu lidé kupují nejvíce bazény o průměru 3,66 metru. Průměrné ceny bazénů meziročně klesly o 12 procent.

Česká republika patří v Evropě mezi země s nejvyšším počtem bazénů v přepočtu na 100.000 obyvatel. Podle údajů organizace European Union of Swimming Pool and Spa Associations z roku 2011 bylo v Maďarsku 74.000 soukromých bazénů, v Portugalsku 96.000 a v Německu 1,1 milionu. Nejvíce si v Evropě koupání v soukromých bazénech užívají Francouzi, kteří si pořídili 1,6 milionu bazénů, a Španělé s 1,2 milionu.

V ohrožení jsou hlavně děti

Bazény a zahradní jezírka se stávají standardní výbavou většiny zahrad a zejména v letních měsících je nutné dbát zvýšené opatrnosti, pokud se v jejich blízkosti pohybují děti. Utonutí je u nás nejčastější vnější příčinou úmrtí dětí ve věkové kategorii 1 – 4 roky (například v roce 2006 utonulo pět dětí v této věkové kategorii, autonehody za stejné časové období měly na svědomí smrt čtyř dětí). Příčinou tonutí zhruba 40 % dětí ve věku 0-6 let je pád do bazénu nebo pobyt v bazénu. S nárůstem počtu bazénů jsou děti tomuto typu nebezpečí vystaveny ještě mnohem častěji, a proto je nutné maximalizovat bezpečnostní opatření, která jsou základním předpokladem pro snížení počtu tonutí a utonutí dětí.

Za nejlepší prevenci pádu dětí do bazénu je považováno vybudování oplocení po obvodu celého bazénu. Kromě oplocení existují také další možnosti zabezpečení domácích bazénů, jako je např. zastřešení bazénu, krycí lamelová roleta nebo alarm.

Analýzou jednotlivých případů utonutí ve Francii se ale ukázalo, že ani alarmy nejsou úplně spolehlivé a nelze je proto doporučit. Alarm nemusí být použit správně, lidé ho například zapomenou zapnout nebo dlouho trvá, než se k tonoucímu po zaznění alarmu dostanou.

Ani plachtu na bazénu nelze považovat za dostatečnou náhradu celkového oplocení bazénu. Záleží samozřejmě na charakteru plachty, ale obzvláště měkké a solární plachty riziko utonutí ještě zvyšují, protože lákají děti, aby po nich zkoušely přecházet a při pádu je mohou uvěznit a zakrýt je, což ještě prodlužuje čas na jejich záchranu.

Kromě utonutí a tonutí hrozí u bazénu celá řada dalších úrazů. Aby jste se jim vyhnuli, je nutné dbát i dalších bezpečnostních doporučení:

- v bezprostředním okolí bazénu nesmí být kluzký povrch. Nebezpečné mohou být především kamenné a keramické dlažby bez protiskluzové úpravy

- pokud máte zastřešení bazénu, musíte dávat pozor na úžeh či úpal, protože většina zastřešení má solární efekt a je pod nimi v létě vysoká teplota. Vhodné je alespoň jeden segment nebo přední čelo sundávat a tím i provětrat prostor bazénu

- pozor na odtok vody z bazénu a filtry. Naučte děti, aby se drželi dále od těchto zařízení a aby si na ně nikdy nesedaly

- vysoká či nízká teplota v bazénu může také způsobit zdravotní potíže, např. křeče a následně utonutí

(Zdroj: bezpecnost-rodiny.cz)

Související

Ilustrační fotografie.

Historie dvoudílných plavek. První bikiny oblékla striptérka a staly se symbolem nemravnosti

Ještě počátkem minulého století zakrývaly plavky většinu lidského těla, dnes ho naopak co nejvíce odhalují. První dvoudílné plavky, pro které se ujalo označení bikiny, byly uvedeny na trh před bezmála 80 lety a sklidily vlnu pohoršení a kritiky. Dokonce je na sebe tehdy nechtěla obléknout žádná modelka, a tak první bikiny předváděla striptérka. Trvalo poměrně dlouhou dobu, než se na dvoudílné dámské plavky přestalo pohlížet s nevraživostí.
Ilustrační fotografie.

Voda v přírodních koupalištích je většinou vhodná ke koupání, platí ale i zákazy

Kvalita vody ve většině českých přírodních koupališť v Česku, která kontrolují hygienici, je nadále dobrá a lidé se v nich mohou koupat. Stále ale platí také několik zákazů, například na Vysočině v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v Plzni v jezírku Škodaland nebo v jihočeském kraji v nádrži Orlík u Podolska na Písecku. Zavřené zatím zůstává i přírodní koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, město už ho ale vyčistilo a znovu se napouští. Dnes hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili zákaz koupání ve vodní nádrži Skalka.

Více souvisejících

koupání češi děti

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že dobyli další obec u Charkova

Moskva v sobotu uvedla, že její jednotky obsadily další obec v Charkovské oblasti, kde minulý týden zahájily novou ofenzivu. Konkrétně má jít o vesnici Starycja. Kyjev to zatím nijak nekomentoval. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy