Tesco prý prodává truhlu, která může zabít dítě. Supermarket se brání. Čtěte

Praha - V prodeji je stále několik typů plastových úložných boxů na hračky, které jsou pro děti velmi nebezpečné. Mohou je totiž i zabít! Sdružení dTest dokonce objevilo tyto truhly i v obchodních domech Tesco a to i přestože jejich prodej je zakázán už od roku 2009. Tesco se ale proti informacím dTestu ohrazuje.

Jsou nebezpečné, přesto se stále prodávají. Nebezpečné truhly, které Česká obchodní inspekce zakázala prodávat už v roce 2009 a znovu letos v srpnu, jsou stále k mání ve 14 českých e-shopech. 

"Do boxu se vejde dítě předškolního věku, kterému hrozí, že by se po zajištění víka druhým dítětem zvenčí nemohlo z truhly dostat ven bez cizí pomoci. V takovém případě by dítěti hrozil nervový otřes, dehydratace, přehřátí organizmu, šok, nebo dokonce udušení kvůli nedostatku kyslíku v uzavřeném prostoru," vysvětluje Jan Richtr ze sdružení dTest.

Sdružení také zkoušelo nebezpečnost truhly, kterou koupilo v Tescu Eden. "Zkouška prokázala, že riziko uzavření v boxu je reálné a může děti skutečně ohrozit. Dítě, kterému se podařilo bez potíží truhlu zavřít, ji následně nedokázalo znovu otevřít.

Společnost TESCO se nařčení brání. Ve vyjádření, které zaslala Eurozprávám, se píše: "Redakce dTestu nemůže svá tvrzení doložit žádným objektivním způsobem, či relevantním rozhodnutím kontrolních orgánů. Výrobky, zmíněné časopisem dTest, nejsou totožné s tím, jehož stažení nařídila v srpnu Česká obchodní inspekce. Redaktoři dTestu zakoupili podobné výrobky od jiného dodavatele, což lze snadno doložit pomocí kódu EAN. Nicméně jsme zjištění časopisu vzali jako námět ke zlepšení našich služeb zákazníkům, výrobky preventivně stáhli z prodeje do prošetření celé situace."

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest Tesco

Aktuálně se děje

před 41 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy