Nagyová u výslechu: Vypovídat nebudu. A jsem Nečasová

Praha - Někdejší šéfka sekretariátu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nečasová, která dnes dorazila k výslechu do pražského sídla Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, odmítla vypovídat. Její advokát Eduard Bruna novinářům řekl, že nevypovídala kvůli tomu, že se necítí ve formě a potřebuje si utřídit poznatky ze svého stíhání. Někdejší šéfka kabinetu expremiéra Nagyová se přejmenovala po sobotním sňatku s bývalým předsedou vlády.

"Nechce se dopustit nějakých nepřesností ve vztahu ke svým původním výpovědím," uvedl Bruna s tím, že Nečasová se rozhodla nevypovídat sama. Podle něho žena vypovídala na policii již dvakrát. "Ve skutečnosti spolupracuje dobře, protože její výpověď byla asi 7,5 hodiny, když ty výpovědi sečtu dohromady," prohlásil advokát.

Bruna také uvedl, že Nečasová k výslechu s největší pravděpodobností ještě zamíří, termín však stanoven není. "Vyšetřovatelé seriózně řekli: až budete cítit, že máte uspořádané myšlenky a jste připravená, tak nám dejte zprávu," dodal Bruna.

Nečasová dorazila v doprovodu svého advokáta a manžela na služebnu v ulici Na Perštýně v 8:00, po zhruba půl hodině vyšla ven. Nečas, který v kauze figuruje jako podezřelý, na ni čekal na vrátnici. Bývalý premiér ani jeho žena s novináři nekomunikovali, hned po výslechu oba nasedli do přistaveného vozu a odjeli.

Nagyová strávila déle než měsíc ve vazbě, v současné době ji policie stíhá na svobodě. Vyšetřovatelé věří, že Nagyová využila svého vlivu na Nečase a navedla jej k příslibu úplatku poslancům Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi, přičemž úplatek představovaly lukrativní posty ve firmách řízených státem. Trojice zákonodárců se údajně za tuto předem domluvenou protislužbu vzdala mandátu, čímž tehdejší Nečasově vládě umožnila schválení daňového balíčku. 

U svého prvního výslechu v polovině července Nagyová uvedla, že schůzky neměla politikům sjednávat jako zástupkyně Úřadu vlády, ale jako jejich kamarádka, informuje web CT24. "Striktně odděluje část své činnosti, kde pracovala jako úřednice, a tu část, kde eventuálně působila pro své přátele, některé politiky, které zná celou řadu let a sjednávala jim schůzky – nikoli jako úřednice, ale jako jejich dobrá známá, řekněme," prezentoval tehdy stanovisko své klientky právník Eduard Bruna.

Expremiér Nečas dlouho odolával tlaku

Podle policistů navíc Nagyová vyvíjela na Nečase nátlak, aby se rozvedl. Loni v listopadu prý zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování jeho manželky Radky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou a s plukovníkem Janem Pohůnkem.

Letos v březnu Nagyová údajně nechala sledovat také svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni z úřadu vlády Alenu Hegrovou. Motivem byla podle policistů snaha zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s Nečasem.

Petr Nečas dlouho odolával tlaku veřejnosti a opozice. Odmítl že by o čemkoli ohledně sledování věděl a vyjádřil nad situací svou lítost. Přestože rezignaci dlouho odmítal, v neděli 16. června krátce po večerním jednání grémia oznámil svůj záměr předat v pondělí prezidentu republiky svou rezignaci. Zároveň oznámil svůj konec ve vedení ODS a po vypršení poslaneckého mandátu také v politice vůbec. Vrchní státní zastupitelství později oznámilo, že v okruhu vyšetřování je rovněž Petr Nečas a nelze tak vyloučit budoucí trestní stíhání, píše server nasipolitici.cz.

Jana Nagyová v roce 2011 získala magisterský titul na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. Pracovala jako mzdová účetní v národním a posléze státním podniku Chodos v západočeském Chodově, byla vedoucí různých oddělení v soukromých firmách. Mezi lety 1996–2004 byla asistentkou senátora Vladimíra Kulhánka (ODS), o rok déle působila na pozici oblastní manažerky OS ODS v Karlových Varech.

V letech 2006–2009 řídila Odbor kanceláře ministra Petra Nečase na Ministerstvu práce a sociálních věcí. V první půlce roku 2010 byla poradkyní na Ministerstvu obrany, po poslaneckých volbách v témže roce byla až do června 2013 vrchní ředitelkou Sekce kabinetu předsedy vlády Petra Nečase. 13. června 2013 byla zatčena Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a obviněna mj. z podplácení a z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Jana Nagyová je rozvedená a má dvě dcery.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Petr Nečas kauza Nagygate (od 13.6.2013)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy