Zeman poprvé slaví jako prezident, je mu 69 let. Jaký chce dárek?

Praha - Prezident Miloš Zeman, který dnes oslaví 69. narozeniny, je prožije převážně pracovně, a to na zámku v Lánech. Řekl to včera na dotaz ČTK s tím, že žádné velké oslavy se při této příležitosti neuskuteční.

"Oslava bude víceméně pracovní... A samozřejmě doufám, že mi žena dá nějaký hodnotný dárek, například sůl do koupele, o kterou jsem nedávno požádal," doplnil s úsměvem.

Zeman zdůraznil, že víkendy v Lánech tráví v záplavě různých dokumentů. "Většinou mám na stole pět textů, a když mě jeden unaví, například svojí nudností nebo upovídaností, tak po přečtení několika stran přejdu k textu dalšímu," uvedl. Je rád, že se mu zatím daří všechnu administrativu, kterou si bere na víkend, vyřídit.

Prezident proslul nevybíravými výroky

Rodák z Kolína a absolvent Vysoké školy ekonomické prošel několika podniky, po roce 1989 byl také vědeckým pracovníkem Prognostického ústavu ČSAV. V roce 1990 usedl ve Federálním shromáždění, později spojil svou kariéru se sociální demokracií, v jejímž čele stanul v únoru 1993. Poté, co v roce 1998 s ČSSD vyhrál volby, překvapivě uzavřel s hlavním ideovým odpůrcem, pravicovou ODS Václavy Klause, takzvanou opoziční smlouvu, která umožnila existenci menšinové vlády ČSSD v čele se Zemanem.

V roce 2001 sice oznámil Miloš Zeman svůj definitivní odchod z politiky, už o dva roky později se neúspěšně ucházel o prezidentský úřad. Tehdy jej ale nepodpořili ani všichni zákonodárci ČSSD a Zeman o čtyři roky později stranu opustil. Po sedmileté pauze se v roce 2010 jako lídr nové strany s názvem Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) neúspěšně pokusil prosadit ve volbách do Sněmovny. Na vzniku SPOZ se výrazně podílel někdejší Zemanův šéfporadce na Úřadu vlády Miroslav Šlouf.

Zeman je jako politik proslulý svou razancí i občas nevybíravými či kontroverzními výroky a názory. Jako prezident je na rozdíl od svého předchůdce Klause proevropský. V posledních dnech čelí Zeman také kritice od svého někdejšího blízkého spolupracovníka Šloufa, aktéra vnitrostranických sporů v SPOZ, jejímž je Zeman čestným předsedou.

Tři panáky a šest skleniček vína není extrémní pití

Lékařské konzilium prezidenta v současné době čítá 12 členů, jejich počet se ale do budoucna může dle potřeby měnit. „Chtěl bych říci, že je mi ctí vést lékařské konzilium pana prezidenta a stejně tak je ctí i ostatním jeho členům. Plánujeme pravidelná setkání jedenkrát do měsíce a pak, samozřejmě, schůzky ad hoc dle aktuálního zdravotního stavu pana prezidenta," řekl ministr zdravotnictví Holcát.

Šest skleniček vína a tři panáky tvrdého alkoholu není žádné extrémní pití, zhodnotil třeba Holcát denní spotřebu alkoholu prezidenta Miloše Zemana. „Myslím si, že to extrémní přísun není. Popíšu vám řadu jiných pacientů, kteří mají trojnásobek, čtyřnásobek," řekl ministr Radiožurnálu. 

Profesor Aleš Žák, přednosta 4. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice, zmínil historické obtíže pana prezidenta s ledvinovými kameny v močových cestách, k aktuální diagnóze uvedl, že se jedná o lehkou formu diabetu a s ní související neuropatii. „Diabetem typu II trpí v České republice 8 % populace," říká Žák a dodává: „Tento typ je středně intenzivní a včasným zásahem jej lze úspěšně léčit. V této chvíli je kromě medikace důležité změnit stravovací návyky, upravit jídelníček a omezit kouření."

V souvislosti s neuropatií, tedy funkční poruchou nervu, která je velmi bolestivá a nepříznivě ovlivňuje motoriku, podstoupí prezident Zeman pod vedením profesora Pavla Koláře rehabilitaci. Jak Kolář na tiskové konferenci zmínil, rehabilitace bude zátěžová, odpovídající zdravotnímu stavu a zaměří se při ní na trénování dolních končetin. „Neuropatie je senzitivním poškozením nervu, kdy pacient necítí nohu. Obtíže s tím související jsou sice trvalé, nicméně v této chvíli je důležité postup neuropatie zastavit a toho můžeme docílit rehabilitací a cvičením, ale také úpravou jídelníčku a omezením nadváhy," vysvětluje Kolář.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy