"Příběh kmotra" v ohrožení? Rodina a Langer si stěžují. Bude film zakázán?

Praha - Příběh Kmotra je inspirován knihou Kmotr Mrázek Jaroslava Kmenty. Odhaluje zákulisní praktiky krále českého podsvětí Františka Mrázka, které sahají až do nejvyšších pater českého byznysu a politiky. Jeho násilná smrt nebyla dosud vyšetřena.

Autoři Petr Nikolaev a Miroslav Oščatka spolupracovali na scénáři i natáčení s kriminalisty Karlem Tichým a Hynkem Vlasem (Krakatice a Pokr), kteří vyšetřovali obě kauzy a nyní stojí mimo službu. Čerpali také z přímých svědectví Mrázkových známých.

Nejhlasitěji se proti filmu ozval exministr vnitra Ivan  Langer. Toho zachytily policejní odposlechy z roku 2000, jak čile komunikuje s významným pražským developerem Luďkem Sekyrou. Ten své podnikatelské aktivity ihned konzultoval s kmotrem Františkem  Mrázkem. Langer se tak díky Sekyrovi a Mrázkovi dostal do legendárního spisu  Krakatice, který popisoval klientelistické sítě kolem Mrázka. Langerův právník letos zaslal tvůrcům dopis, v němž je vyzývá, aby "se zdrželi jakéhokoli užívání  jména a příjmení či identity" jeho klienta, neboť Langer k tomu "nejenže nedal souhlas, ale  výslovně je zapovídá."

"Nejsme novináři a nepracujeme s fakty. Jsme filmaři a pracujeme s fikcí," řekl  režisér snímku Petr Nikolaev. Langer může být v klidu. Ani jeho jméno se ve  filmu neobjeví. I když bystrý divák pochopí, že politik jménem Líčko by mohl  ukazovat právě na Langera, neboť v Krakatici měl přezdívku Íčko, napsal server iDnes.cz.

Bude film zakázán?

Mrázkova rodina žádá, aby v úvodu filmu výslovně uvedli, že jde  o fikci, nikoli skutečnost. "V opačném případě bude klient nucen učinit další právní kroky a žádat mimo jiné  zákaz promítání, či odstranění fiktivních scén, spolu s finančním odškodněním," sdělil filmařům advokát rodiny Milan  Hulík.

Podle něj vadí rodině hlavně to, že si divák může odnést z kina pocit, že  skutečný Mrázek nechal zavraždit třicet lidí. Údaj o třiceti vraždách se  skutečně objevil v reklamním traileru, ale v žádném případě tam v této  souvislosti nebylo zmíněné jméno Mrázek. Nýbrž jméno filmového hrdiny  Vedrala.

Hulík tvrdí, že je úplně jedno, že ve filmu vystupuje kmotr pod smyšleným  jménem Vedral. "Ve spojení se slovy: 'film podle skutečných událostí', je zcela  bezpředmětné, zda je jméno hlavní osoby změněno či nikoli, neboť veřejnost  postavu filmu vnímá jako skutečnou postavu a spojuje si ji se zesnulým  (Mrázkem), kdy je i takto film prezentován," vysvětlil Hulík.

Osudná střelba

Mrázek (ten skutečný) ovládl mnoho klíčových podniků, zejména Setuzu. Podnikal spolu s Provodem a Pitrem a sám svůj majetek odhadoval na několik miliard korun. Nechal se dokonce slyšet, že vytváří svůj archiv, kde shromažďuje kompromitující informace na byznysmeny, politiky i vedoucí osobnosti státu. Trousily se o tom hodně divoké spekulace, ve kterých figurovala velmi známá jména. Mrázek netajil, že se stýká s politiky – v diáři měl telefony na sedmnáct poslanců a šest senátorů, s nimiž si tykal a vídal se velmi často.

Poprvé kdosi střílel na Mrázka v roce 2002. Když se vracel z kanceláře, zablokovalo mu cestu auto, ze kterého kdosi vystřelil. Kulka tehdy Mrázka jen škrábla do ucha, ale od té doby jezdil v opancéřované limuzíně.

František Mrázek se v osudnou středu 25. 1. 2006 v kanceláři své firmy, jak měl téměř každý den ve zvyku, díval na večerní televizní zpravodajství. Když začaly sportovní informace, odešel jeho synovec Lukáš, který mu dělal řidiče, nastartovat jeho opancéřované auto.

Už se setmělo, ale parkoviště před budovou osvětlovaly lampy. Pár minut po osmé Mrázek vyšel hlavním vchodem a zazněl výstřel. Střelec se ukrýval v hustém křoví a zřejmě použil pušku s laserovým zaměřovačem, se speciálně upraveným sřelivem, které si nejspíš sám vyrobil. Kulka byla ocelová a prachová náplň zvětšená. Mrázek neměl šanci, ani lékaři, kteří přijeli za dvacet minut po střelbě, mu pomoci nemohli, informoval Blesk.cz.

Související

Příběh kmotra, Výslech Vedrala (hraje Ondřej Vetchý)

Obávaný "Příběh kmotra" už děsí český národ

Praha (RECENZE) - Jméno Františka Mrázka prošlo dějinami naší ještě Československé socialistické, i samostatné České republiky. Jeho činnost zachycená v knižní podobě novinářem Jaroslavem Kmentou se řadí mezi bestsellery. Není divu, že po takovém tématu sáhl i svět filmu. Samozřejmě s odstupem časovým i nemalými problémy.

Více souvisejících

Film Příběh kmotra

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy