Obávaný "Příběh kmotra" už děsí český národ

Praha (RECENZE) - Jméno Františka Mrázka prošlo dějinami naší ještě Československé socialistické, i samostatné České republiky. Jeho činnost zachycená v knižní podobě novinářem Jaroslavem Kmentou se řadí mezi bestsellery. Není divu, že po takovém tématu sáhl i svět filmu. Samozřejmě s odstupem časovým i nemalými problémy.

Zdroj: YouTube

Hned na úvod je třeba říci, že otevřít takto choulostivé téma na „plný úvazek" je prakticky nemyslitelné. Ačkoliv se o činnosti tohoto „kmotra" nemálo ví a leccos by i šlo snad dokázat, pořád platí presumpce nevinny, a Mrázek kromě podmíněného trestu v roce 1986 nebyl jinak nikdy odsouzen. Je proto pochopitelné, že tvůrci filmu, kteří na motivy Kmentových knih začali v roce 2011 realizovat snímek Příběh kmotra, museli vykročit cestou fiktivního hraného filmu. Jména jsou změněna, události jsou cíleně upraveny, ovšem nemohou vyloučit pohled na činnost muže, který ovládal nejen obchodní a finanční, ale do jisté míry i policejní a politickou scénu.

Hrdiny má snímek režiséra Petra Nikolaeva hned dva – „podnikatele" Františka Vedrala (Ondřej Vetchý) a policejního vyšetřovatele Čestmíra Cajthamla (Lukáš Vaculík). Cajthaml sleduje Vedrala několik let a pokouší se ho, jak sám říká „... při zachování určitých pravidel" usvědčit z nezákonné činnosti. Podaří se mu to vlastně hned na začátku celého příběhu, aby se pak jeho další boj s prohnaným jedincem stal jeho noční můrou. S malým týmem, kolegy Otou a Bohouškem, plus bývalou Vedralovou milenkou Zuzanou hledají cestičky a slabá místa mocnějšího protivníka, aby stále častěji naráželi na marnost svých snah. Paradoxně ve chvíli, kdy po násilné smrti jednoho z členů týmu chce Cajthaml své snažení vzdát, dochází ke zlomové situaci, kterou dobře známe už ze skutečných mafiánských filmů a která platí napříč všemi oblastmi života – chceš-li porazit nepřítele, zasej semeno nedůvěry mezi jeho přátele.

Zdroj: YouTube

Je dobře známo, že snímek těsně před projekcí nabyl nečekané popularity, když si Mrázkova rodina najala právníka a žádala o zásadní prohlášení o fiktivnosti celého příběhu (to se na konci filmu objeví). Jakkoli byl tento krok zamýšlen, výsledek to mělo ve větší míře jeden – že se snímku dostalo o to větší pozornosti. Je vcelku pochopitelné, že nejde o přesný výčet událostí, které především v polistopadové éře utvářely vývoj našeho záhy rozděleného státu. Tu něco propadlo mezi prsty, tu se něco přidalo, aby stavba držela lépe pohromadě. Sdělení, že jde o volnou inspiraci nějakou osobou, to dovoluje. Ovšem to neznamená, že by se tím snižovala pravděpodobnost. Spíš to místy vypadá, že se ožehavých případů tunelování, korupce a dalších „bohulibých" činností tvůrci dotýkají jen na povrchu – ostatně ono jim ani nic jiného nezbývá, protože kdyby chtěli jít do důsledků a opravdu se pustit do zevrubného mapování, sotva by jim na to stačil seriál rozsahu Sanitky 2 i s opakováním první řady. Nelze vyloučit, že v určitých odklonech od Vedralovy postavy je i záměr, aby se snížila ona viditelná vazba na reálnou předlohu – co se týče propojení se skutečností si nejlepší představu udělá divák sám.

Co je ovšem nezpochybnitelné, to jsou herecké výkony. Většina kritiků vyzdvihuje Ondřeje Vetchého, jehož Vedral má hned několik tváří – tu milostivou až přátelskou, ať se svými kamarády, dětmi či při prezentaci na „svém" fotbalovém stadionu, rozhodnou při finančních transakcích, vztekle reagující na překážky, které si mu někdo dovolí postavit do cesty, jakož i nepokrytý strach a bezbrannost. Dokáže je střídat a v jistých chvílích vytvoří atmosféru, že jsme schopni jeho Františkovi uvěřit, že vlastně nic tak strašného neudělal, jen chtěl trochu víc peněz. Což dokládá i svým způsobem úsměvná scéna, kdy předává svému otci narozeninový dárek v podobě krabice s 15 miliony se slovy: „Promiň, nestačil jsem to zabalit." Dle mého názoru mu oprávněně dobře sekunduje Lukáš Vaculík, jehož Cajthaml neměl tolik možností působit na širokém poli, právě proto zvolil úspornou výrazovou podobu, čímž se vypořádal s nelehkou úlohou se ctí. Hledat další výrazné typy je už méně snadné, ať známí „kmotra" Vedrala, tak členové Cajthamlova týmu mají dosti omezenou možnost výrazněji vstoupit do děje. V tomto směru je ústřední plakát filmu volen výstižně.

Nikolaev pracuje metodou blížící se místy hranici dokumentu, ať jde o překrývající se roztřesený obraz či rychlé švenky kamerou, nesklouzl však do role rádobythrillerových klišé, což získává body v jeho prospěch. Neváhá využívat i dokumentárních či záměrně rozostřených záběrů, zejména při policejních akcích; je to obvyklá metoda pro navození autenticity, ale v jeho případě využitá s mírou a na úrovni. Jedná se o řemeslně velice dobře zvládnuté dílo, na němž po této stránce těžko lze hledat nějaké zásadní nedostatky.

Po shlédnutí filmu možná určité procento lidí usedne k internetu a zadá si příslušné heslo, někdo jen v duchu spráskne ruce a řekne si – je vůbec možné, že by naše vlast klesla tak hluboko (asi jako sám Vedral ve filmu, kdy v samém závěru klade stejnou otázku sobě, a už nemá dobrou paměť či odvahu si odpovědět, že za to může z velké části on), někdo možná mávne rukou a řekne si – co já s tím nadělám. Pokud se první část početně vyvýší nad další dvě, splnil film svůj účel. A to se rozhodně počítá.

PŘÍBĚH KMOTRA

Hrají: Ondřej Vetchý, Lukáš Vaculík, Jan Vondráček, Jiří Dvořák, Pavel Nečas, Kryštof Hádek, Vica Kerekes, Zuzana Čapková, Ladislav Županič, Andrej Hryc, Filip Kaňkovský, Oldřich Vlach, Vladimír Brabec.

Kamera: David PloyharHudba: Kristian KollScénář: Miroslav OščatkaRežie: Petr Nikolaev99 minut

Premiéra: 24. 10. 2013

Související

Více souvisejících

Film Příběh kmotra

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 4 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

Náhle zemřela herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let

Českou hereckou obec zasáhla během prvního květnového víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 59 let zemřela známá herečka Simona Postlerová. O jejím úmrtí informoval Nadační fond Dvojka srdcem na sociální síti. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy