Hazard v Krupce putuje až k Evropské komisi, aktivity radního jsou podezřelé

Krupka - Vyhláškou o regulaci hazardu v Krupce na Teplicku se nejspíš bude zabývat Evropská komise. Jako příklad diskriminace ji chce předložit Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů Spelos. ČTK o tom informoval jeho pověřený výkonný ředitel Lukáš Bouzek. Vyhláška má od roku 2014 omezit počet heren v třináctitisícovém městě ze současných 19 na čtyři, v září o tom informoval mediální zástupce města Milan Křivohlavý.

Sdružení také tvrdí, že jedna ze čtyř povolených heren je navázaná na člena vedení města. "Jedna z heren, které mají zůstat, patří místnímu radnímu pro sport a kulturu Karlu Roučkovi. Ten v Krupce spolu s manželkou provozuje i další malou hernu a vlastní firmu, která má ve svém předmětu podnikání právě loterijní činnost," napsalo sdružení Spelos v tiskové zprávě. Rouček podle výpisu z obchodního rejstříku vlastní společnost R & L Orient, která v oblasti loterií podniká.

Mluvčí města Křivohlavý ale popřel, že by mezi hernami, které zůstanou i po novém roce, byla Roučkova herna. "Firma radního pana Roučka a jeho manželky neprovozuje ani jednu ze čtyř heren, které budou podle nové vyhlášky v provozu," řekl ČTK.

Vyhláška zakazuje od 1. ledna 2014 všech 38 automatů umístěných v 16 restauracích na území města. Sdružení ji považuje za diskriminační. "Samospráva by měla povolovat činnost především stávajícím a zavedeným provozovnám, v nichž byl osvědčen určitý standard a kde nedocházelo k rušení veřejného pořádku," uvedl Bouzek s tím, že takové řešení může přinášet korupční potenciál.

Rizikovou lokalitou Krupky je sídliště Horní Maršov, které je považováno za sociálně vyloučenou lokalitu. "Podle odhadů žije ve dvou ulicích okolo 4000 osob; podíl Romů na celkovém počtu osob v lokalitě je rovněž odhadem až 70 procent, nezanedbatelný je také podíl cizinců z východní Evropy," uvádí Agentura pro sociální začleňování.

Každý gambler, který se už bez herních automatů nedokáže obejít, prochází třemi stupni závislosti. Jednotlivé stupně na sebe navazují, nelze zaměňovat jejich pořadí.

1. Stadium výherGambler hraje jen čas od času, sní o tom, že jednoho dne vyhraje velkou sumu peněz. Nadměrně věří tomu, že se mu jeho vklad do hry vrátí. Postupně hraje stále častěji a zvyšuje sázky. Začíná hrát více o samotě. Přátelům a známým se chlubí svými výhrami, ačkoli třeba vůbec nevyhrál.

2. Stadium prohráváníHráč v této fázi už nedokáže s hrou přestat, ztrácí kontrolu nad svým chováním. Jedná se tudíž o přímé patologické hráčství. Gambler se uzavírá před okolím, je neklidný, podrážděný, stále častěji se objevují problémy v rodině, ale postiženému na tom nezáleží, protože je až příliš fascinován hrou. Tu financuje z vypůjčených peněz, dluhy mu narůstají a on jejich splácení stále více odkládá. Své hraní před rodinou tají.

3. Stadium zoufalstvíGambler se dopouští trestných činů, aby si obstaral finanční prostředky ke hře, odcizuje se rodině a přátelům. Obviňuje je z následků svého chování, až ve většině případů dojde k rozpadu rodinných vztahů. Gambler je zoufalý a často uvažuje o sebevraždě nebo se o ni už dokonce pokusil.

V letech 1992–1994 se z gamblerství stala jedna z nejrozšířenějších závislostí v České republice. Patologickým hráčstvím může být ohrožen kdokoli, přesto se v populaci objevují skupiny, u kterých se závislost na hracích automatech objevuje častěji než u jiných.

Děti a mladiství – závislost u nich vzniká nejrychleji, zpravidla během několika týdnů nebo měsíců. Průměrná doba vzniku závislosti je 1–3 roky.

Muži – jsou dominantní skupinou, u níž dochází k patologickému hráčství.

Profesionální hráči – znají triky a podvody, jak při hře vítězit, ale neuvědomují si, že ve chvíli, kdy se z jejich vášně stane posedlost, nedokážou už tyto své profesionální zkušenosti účinně používat.

Číšníci, obsluha heren – patří do skupiny nebezpečných povolání. Jsou hracím automatům trvale vystaveni, a tak i riziko, že propadnou závislosti, je u nich poměrně vysoké.

Hyperaktivní děti – v reálném životě jsou živé, neposedné, zvídavé, ale přesto dokážou u hracích automatů nebo počítačových her strávit mnoho hodin denně.

Nezaměstnaní nebo neúspěšní studenti – ačkoli se patologické hráčství u této skupiny objevuje jako důsledek nezaměstnanosti, najdeme v ní i jedince, kteří si tímto způsobem kompenzují své profesní neúspěchy.

Související

Více souvisejících

evropská komise hazard gamblérství

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy