Chcete dát svému dítěti exotické jméno? Za některá musíte i platit

Praha - Chcete, aby mělo vaše dítě neobvyklé jméno, aby se odlišovalo od zástupu Terezek, Elišek, Jakubů a Honzíků? Nic není nemožné. Jen se musíte připravit na hordu papírování. A pokud máte vybrané extra exotické jméno, budete muset zaplatit za znalecký posudek.

První krok, který musíte udělat, je kontaktování matriky, která má k dispozici seznam povolených jmen. Tam vám sdělí, jestli dané jméno opravdu existuje a jaká je jeho správná pravopisná podoba. V případě, že nebude vaše jméno v seznamu uvedené, musíte se obrátit na soudního znalce pro ověřování jmen a příjmení.

Kontakt na něj vám dá buď matrika, nebo se sami spojíte s Ústavem pro jazyk český. Jejich odborníci se zaměří na pátrání po jméně. To znamená, že budou zjišťovat, jestli se uvažované „křestní" objevuje ať už v našem či zahraničním kalendáři, nebo ho už zde někdo kdysi použil. Pokud jméno najde, dá na něj posudek, na jehož základě bude na matrice jméno povolené. Poplatek za znalecký posudek se může vyšplhat až na 1200 korun.

Český zákon neumožňuje, aby žena dostala mužské jméno a naopak. Zdrobněliny jako Mireček, Jiříček, Janinka a podobně nejsou povolené. Jako křestní jméno nelze dát jméno obecné, jako je "stůl", "lampa" či příjmení. Nelze se tedy jmenovat křestním jménem Novák. To samé platí o jménech zeměpisných jako Sněžka nebo Praha.

Faktem je, že Češi v posledních letech dali své fantazii ve vymýšlení jmen pro potomky hodně volný průchod. Zatím v pojmenovávání nejneobvyklejšími jmény vede rok 2011, kdy se objevila jména jako Arleta, Arya, Azjargal, Binderiya, Colette, Destiny, Enerel, Eunika, Inessa, Tarja, Artemis, Salome, Šeherezáda nebo Lujza a Nensi.

V Česku jsou nositelé jména jako Attila (celkem jich je 128), Aurelius (je pouze jeden), Vinetu Alexandra (jeden nositel jména), Lucrezia (osm žen), Madonna (dva lidé), Tiberius (jeden), Pamel je v Česku 221 a Esmerald je 14.

Související

Více souvisejících

jména a příjmení děti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy