Vyražené zuby u soudu: Babák se choval jako hulvát a mistr světa, řekl svědek rvačky

Praha - Konflikt v pražském baru, při němž tehdejší poslanec Věcí veřejných Michal Babák přišel o přední zuby, prý vyprovokoval sám Babák svou arogancí a vulgaritami. Jaroslava Hášu, který kvůli pranici čelí obvinění z ublížení na zdraví, údajně politik napadl jako první, a to zezadu do hlavy. U Obvodního soudu pro Prahu 1 to dnes uvedl očitý svědek. Babák zpochybnil jeho věrohodnost a trvá na tom, že za útokem stál Háša.

"Žasl jsem nad tím, že tento člověk se svým arogantním, hulvátským chováním může reprezentovat Českou republiku. Chodil po baru jako mistr světa, na všechny byl vulgární. Nikdo se s ním nechtěl kamarádit, řada lidí mu řekla, ať odejde," popsal David Gröger situaci v podniku Blue Light, kde k potyčce došlo krátce po půlnoci 31. srpna 2011.

Gröger na místě popíjel celý večer. Konflikt prý vznikl, když zpoza barového pultu, kde platil, podával svým známým pití. Babák si chtěl jednu ze sklenic vzít, a před barem proto vznikla strkanice. Politik údajně šťouchl vedle stojícího Hášu, kterého Gröger neznal, zezadu do hlavy a doprovodil to nadávkou. "Pan Háša se okamžitě bránil. Byla tam hlava na hlavě, spadli spolu na zem. Já jsempřesvědčen, že mezi stůl a židli," prohlásil svědek.

Háša, který dnes k soudu nedorazil, se hájí tím, že Babák si zuby vyrazil sám při pádu na zem, například o stůl. Svědek ale připustil, že přes vysoký barový pult samotný pád rváčů neviděl - všiml si jich, až když se sbírali ze země. Babák byl prý v šoku z toho, že přišel o zuby. 

"Všichni jsme si, myslím, mohli všimnout, že svědek má problémy s drogami. Není věrohodný," řekl dnes při odchodu ze soudní síně novinářům Babák. Uvedl, že jeho zranění bylo velice bolestivé a dodnes musí kvůli implantátům chodit k zubaři. 

Republika má zachránit znevažovaná véčka

Babák do Věcí veřejných vstoupil v roce 2009. Ve volbách do PSP ČR 2010 byl zvolen členem dolní komory českého parlamentu. Ve sněmovně působil ve třech výborech (kontrolním, rozpočtovém a petičním) a ve Stálé komisi pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. V komunálních volbách 2010 kandidoval z druhého místa kandidátky v Blansku, zvolen nebyl, stal se však prvním náhradníkem, neboť získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů. V listopadu 2013 založil novou politickou stranu Republika

Projekt má již třináct krajských organizací a několik desítek členů, napsaly Lidovky.cz. Mělo by jít o striktně pravicovou stranu, která by se mohla účastnit již evropských voleb, přičemž hlavním cílem jsou komunální volby v roce 2014.

Exposlanec Michal Babák, který v minulém volebním období „proslul" jako ekonomický čaroděj Věcí veřejných, chce novým politickým subjektem podle svých slov nahradit znevažovaná véčka.

„Značka Věcí veřejných byla poněkud poškozena různými aférami a puči. Z toho důvodu jsme začali pracovat na tom, že bychom udělali něco jako náhradní stranu, která by šla do voleb," řekl Lidovým novinám muž, který nebyl před dvěma lety schopen veřejnosti řádně vysvětlit, jakým způsobem Věcem veřejným půjčil na kampaň šest milionů korun.

Výraznou částí programu nové strany by měla být obhajoba střední třídy, kritika údajně „pseudopravicových" stran ODS a TOP 09, sebevědomější postavení země v EU či ostrá kritika nepřizpůsobivých menšin.

Související

Ilustrační foto

Úplatek pro Babákova asistenta? Ústavní soud se stěžovateli vyběhl

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti podnikatelů Jiřího Zeronika a Josefa Šlechty proti peněžitým trestům za snahu uplatit někdejšího poslaneckého asistenta Šimona Stejkozu. Podle pravomocného rozsudku měli každý uhradit pokutu 100.000 korun. Stejkoza pracoval pro tehdejšího poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Podnikatelé usilovali o dotaci pro soukromou vysokou školu. Obě odmítavá usnesení zveřejnil ÚS ve své databázi.
Michal Babák

Babák bez zubů: Hyzdící zranění? Soud byl nekompromisní

Praha - Podnikatel Jaroslav Háša, který podle obžaloby vyrazil při konfliktu v baru dva přední zuby tehdejšímu poslanci Michalu Babákovi (VV), nespáchal trestný čin ani přestupek. Potvrdil to dnes Městský soud v Praze, rozhodnutí je pravomocné.

Více souvisejících

Michal Babák soudy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 37 minutami

před 53 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy