Šarlatáni zaplavili internet, šíří nebezpečné mýty o rakovině

Praha - Mezi nejhledanějšími frázemi k tématu rakoviny je podle analýzy, kterou provedl internetový onkologický rozcestník Onkoportál.cz, i řada mýtů. Tzv. našeptávač, který nabídne po napsání prvního slova nejčastěji hledaná spojení, ukáže například to, že rakovinu způsobuje mamograf či že se léčí sama. Předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček varuje před neprověřenými radami a radí hledat informace jen na webech garantovaných odborníky.

"Řada pseudoodborníků bez příslušného vzdělání pochopila, že mohou na lidském neštěstí vydělat. Přes internet radí neověřené metody léčby a prevence, včetně potravinových doplňků, které neprošly klinickými studiemi. Pacienti, kteří se na ně spolehnou, ztrácejí drahocenný čas, který by mohli věnovat standardní léčbě," uvedl.

Ročně zjistí lékaři v ČR téměř 80.000 nových případů rakoviny, 27.000 pacientů zemře, na celém světě jich zemře každý rok osm milionů. Léčbu a prevenci zhoubné nemoci připomíná Světový den boje proti rakovině 4. února.

Podle analýzy Onkoportálu byl loni při vyhledávání na internetu největší zájem o rakovinu prsu, plic, střeva, kůže a o příznaky rakoviny. 

Informace na Onkoportálu garantují odborné lékařské společnosti. "Na počátku jsme na internetu našli téměř 100.000 stránek s informacemi o rakovině. Na ty se poté podívali naši partnerští lékaři, podrobili je odborné expertize a porovnali s nejnovějšími poznatky. Nakonec zbylo pouze asi 6000 validních odkazů," uvedl za provozovatele rozcestníku Jan Sobotka ze společnosti C4P.

A nejčastější mýty o rakovině?

Je to smrtelná nemocMezi lidmi je tento mýtus velmi silně zakořeněný. Není divu. Ještě před několika lety znamenala totiž tato diagnóza opravdu vážné ohrožení života. Rakovina není žádná banalita samozřejmě ani dnes, ale šance na vyléčení se neustále zvyšují. Medicína v této oblasti totiž kráčí kupředu doslova mílovými kroky. Díky metodám léčby a včasné diagnostice je stále více případů léčitelných, uvádí server webozdravi.cz.

Může být nakažliváTo je opravdu nesmysl. Žádný druh rakoviny nemůžete „chytit" od jiného člověka. Existují však dva nakažlivé viry – HPV virus způsobující karcinom děložního čípku a virus hepatitidy C, které mohou v určitých případech nádorové onemocnění vyvolat. Oba tyto viry jsou přenosné pohlavním stykem, virus hepatitidy C se pak ještě přenáší přímo nakaženou krví.

Ve stáří postupuje rakovina pomaluPokud onemocníte, je vcelku lhostejné, kolik křížků na zádech nesete. Nádorové bujení je buď rychlé, nebo pomalejší, ale věk v tom prakticky nehraje žádnou roli. Je ovšem pravda, že čím je člověk starší, tím více je touto chorobou ohrožen. Průměrný věk u žen, které onemocní, je 69 let, u mužů je to 67 let.

Stačí pozitivní myšleníPsychická pohoda a optimizmus jsou samozřejmě velmi podstatné, a to při léčbě jakýchkoli zdravotních problémů. Sami o sobě však rakovinu neodstraní. Je lepší na ně vsadit spíše v rámci prevence. Někteří lidé odmítají klasické léčebné postupy, které nabízí moderní medicína a raději důvěřují léčitelům a bylinkám, což není ideální.

Plochá znaménka nemusíme sledovatMožná se vám zdají mateřská znaménka vystupující nad povrch kůže mnohem více nebezpečná, než obyčejné ploché „pihy". Je pravda, že mohou být kosmeticky rušivější, ale ve většině případů se z nich zhoubný melanom nevyvine. Mnohdy jsou nebezpečnější zdánlivě nenápadné ploché skvrnky. Ty bývají z hlediska odlišného buněčného složení mnohem živější a kožní nádor se z nich proto může vyvinout častěji. Nezapomeňte si proto znaménka nechat kontrolovat dermatologem alespoň jednou za rok.

Související

Princezna Kate oznámila, že má rakovinu.

Britská princezna Kate má rakovinu

Princezna Kate v pátek po mnoha spekulacích prozradila, jaký je její zdravotní stav. Manželka následníka trůnu ve videu, které zveřejnila na sociální síti, oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu. Princezna z Walesu podstupuje chemoterapii. 

Více souvisejících

rakovina internet Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 44 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy