Češi o prostituci: Pořádná facka pokryteckým úřadům, ukázal průzkum

Praha - Poslanecká sněmovna se bude již poněkolikáté zabývat problematikou nejstaršího řemesla, respektive návrhem zákona o regulaci prostituce.

Jak ukázal exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se téměř shoduje s výsledky šetření z roku 2010, prostituci by ponechalo ve stávajícím stavu 6,2% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace. Zcela zakázat by se měla prostituce dle názoru 15,9% dotázaných a zákonem by prostituci povolilo 65,8% respondentů.

S návrhem zákona, podle něhož by lehké ženy a muži mohli vykonávat svoji dosud nelegální a nezdaněnou činnost na základě žádosti úřadu o povolení k této činnosti a rovněž by také museli platit daně z příjmů a chodit na zdravotní prohlídky, pak v souhrnu souhlasí 72,2% respondentů.

Legalizace prostituce, kterou vnímá jako velký problém ČR v souhrnu 52,4% dotázaných, je dle názoru 57,3% respondentů jednou z možností, jak se s tímto nejstarším řemeslem vypořádat ve prospěch státní kasy a jak tuto činnost regulovat.

Na druhé straně pouze čtvrtina dotázaných (25,3%) se domnívá, že by zdanění příjmu registrovaných prostitutek bylo výrazným posílením příjmů státního rozpočtu.

Většinové volání po regulaci a tedy legalizaci prostituce nepochybně souvisí i s většinově přijímaným názorem, že prostituci nelze zcela vymýtit s čímž souhlasí v souhrnu 92,5% dotázaných.

Nebuďte pokrytci, vzkazují Češi

K využití služeb prostitutek nebo prostitutů se přiznává 6,9% dotázaných a to výhradně mužů. Za zajímavé pak lze označit zjištění, že v souhrnu 5,1% dotázaných, a to naopak zejména žen, někdy uvažovalo o tom, že se ze své finanční tísně můžete dostat tím, že budete vykonávat prostituci.

Výsledky šetření společnosti SANEP lze interpretovat jako odmítavý postoj veřejnosti k pokryteckému chování úřadů, ale i celé společnosti k nelegální činnosti, o níž všichni vědí, že existuje a funguje, a to v podstatě naprosto běžně a dostupně.

I přesto, že si většina veřejnosti nedělá iluze o tom, že by legalizace prostituce byla nějakým zásadním přínosem pro státní kasu, je většinový požadavek na legalizaci nejstaršího řemesla, které je fenoménem provázejícím lidstvo napříč celou jeho historií, racionálním požadavkem na legalizaci, kontrolu a daňovou zodpovědnost u prostituce stejně, jako je tomu u všech ostatních činností.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

Více souvisejících

průzkumy Prostituce češi

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

před 9 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kišiněvské letiště odmítlo letadlo s proruskými politiky na palubě

Kišiněvské letiště v pátek odmítlo povolit mezinárodní let s proruskými politiky na palubě. Let byl odkloněn do rumunského hlavního města Bukurešti.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy