Strach na lanovce: Záchranáři evakuovali čtyřicet lyžařů. Co se stalo?

Olomouc - Čtyři desítky lidí musely být dnes dopoledne evakuovány ze sedačkové lanovky z Ramzové na Čerňavu v Jeseníkách. Lanovka se zastavila kvůli technické poruše. Na místě zasahovali horští záchranáři, podle jejich šéfa Michala Klimeše se evakuace obešla bez problémů. Lidé se na zem dostali zhruba do hodiny. Středisko je už znovu plně v provozu. Podobné zásahy jsou v Jeseníkách výjimečné.

Lanová dráha se zastavila kvůli náhlé technické poruše kolem 09:15. Podle Klimeše nebyla v té chvíli lanovka zcela obsazena. "Záchranu lidí z lanovky jsme zahájili od horní stanice na Čerňavě spolu s dalšími lidmi od obsluhy lanovky. Jeden ze dvou členů horské služby vylezl na sloup a zavěsil se na laně, po kterém postupoval dopředu, druhý jej jistil zezdola," popsal záchranu cestujících člen Horské služby v Jeseníkách Ladislav Bedeč.

Tímto způsobem sjížděli horští záchranáři od sedačky k sedačce. Záchranář na laně poté, jakmile se dostal k cestujícímu, zajistil lano a lyžaře umístil do evakuační sedačky. Pak jej kolega, který zezdola akci jistil, spustil na zem. Ostatní, kteří na evakuaci spolupracovali, sundávali cestující s pomocí žebříků. Celkem takto všichni účastníci záchranné akce evakuovali 43 osob.

"Všechny lyžaře i turisty jsme evakuovali během přibližně jedné hodiny," doplnil Klimeš.

Na vrcholky českých a především pak moravských hor se vrací zima. Teploty na horách se ráno pohybovaly v rozpětí nuly až minus sedmi stupňů Celsia. Na některých místech zejména v Beskydech a Krkonoších přibylo až čtvrt metru sněhu, přes deset centimetrů nového sněhu napadlo i v Jeseníkách. Ostatní tuzemské vrcholy stále pokrývá převážně technický sníh. Nejvíce sněhu je v Krkonoších, Orlických horách a Jeseníkách. Místy tam leží až 70 cm sněhu.

Šumava je téměř celá zahalená mraky. V Železné rudě i na Kvildě je 40 cm sněhu a teplota se během čtvrtečního rána pohybovala kolem minus čtyř stupňů. Sníh je všude technický, v Nových Hutích a na Zadově ale dále sněží. Podobné sněhové podmínky jsou i v Krušných horách, sníh je také technický, místy navíc zmrzlý. Teploty byly zatím mírnější, nejnižší klesly k minus třem stupňům, jinak se drží kolem bodu mrazu.

Související

sněžka

Na Sněžce řádí orkán, zastavil oba úseky lanovky

Silný vítr zastavil oba úseky lanovky na Sněžku. Dnes na Sněžce opět naměřili vítr o síle orkánu. Krátce po půlnoci v nárazech dosáhl rychlosti přes 159 km/h, dopoledne měl v nárazech rychlost přes 130 km/h, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. 

Více souvisejících

Lanovky záchranáři

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Drama na závodech v Jičíně: Několik zraněných po havárii mezi diváky

Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si vyžádala pět zraněných osob. Příčinou a okolnostmi incidentu se zabývá policie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy