Jak Nagyová přišla ke šperkům za miliony? Padlo skandální podezření

Praha - Policisté u Jany Nečasové (dřív Nagyové) loni v létě našli šperky a další cennosti za deset milionů. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Kriminalisté mají podle deníku signály o tom, že šlo o dárky za sjednání schůzky s tehdejším premiérem Petrem Nečasem.

Kromě drahých šperků Cartier, kvůli nimž policie minulý týden pátrala po účtech ve zlatnictví této značky v pražské Pařížské ulici, šlo podle deníku třeba o luxusní kabelky. Policie prý pátrá po tom, zda si je úřednice mohla ze svých příjmů dovolit, nebo zda nepocházely z trestné činnosti. MfD píše, že Nagyová navíc vlastní v Praze tři byty.

Podle deníku Právo účtenky od šperků a kabelek policisté našli u tehdejšího šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula. MfD již ve středu uvedla, že policie Poula podezřívá z toho, že Nečasové umožnil přístup ke zprávám tajných služeb. Nečasovou pak detektivové podezřívají z toho, že tyto údaje předávala například lobbistovi Ivo Rittigovi. Připomněla, že Poul byl loni v červnu po zásahu na Úřadu vlády krátce zadržen, kriminalisté jej však neobvinili.

Příjmy Nagyové neodpovídají jejímu majetku – nikdy nepodnikala, od roku 1996 pracovala jako zaměstnankyně ODS na Karlovarsku a později v hlavní kanceláři v Praze. Od roku 2006 dělala pravou ruku Petru Nečasovi na ministerstvu práce a později na Úřadu vlády. Zde sice dostávala statisícové odměny, nikoliv však takové, aby si mohla dovolit nakupovat nemovitosti a luxusní zboží, uvádí iDnes.cz.

Psali jsme:
Další podezření na Nagyovou: Údajně předávala tajné zprávy BIS Rittigovi Kauza Nagyová se prodraží: Nečas chce výslechy nanovo
Zvrat v kauze Nagyová: Policie přišla o část důkazů  

Detektivové tedy zkoumají, jak Nečasová přišla k cennostem, které u ní našli. "Nyní se snažíme od cenností získat účty, abychom věděli, kdo a za kolik je kupoval," cituje deník svůj nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním. List připomíná, že "leccos prozradil" již dříve vrchní státní zástupce Ivo Ištvan ve vztahové analýze spisu, kterou vypracoval před Vánocemi a na kterou tehdy upozornil týdeník Euro. Byla tam zmínka o tom, že při domovní prohlídce a prohlídce jiných prostor užívaných Nagyovou "bylo zjištěno větší množství luxusního zboží, jehož hodnota je odhadována na více než deset milionů korun".

Policie se domnívá, že Nagyová žádala drahé dárky za zařízení schůzky s Nečasem. Slovy Ištvana: "Za vyřízení záležitostí ve prospěch jiných osob vyžadovala dárky či jinou formu odměny." Vyšetřovací verze pracuje i s tezí, že mohla dárky dostávat od lobbisty Ivo Rittiga.

Policie se loni začala zajímat o podnikatele a lobbisty Romana Janouška, Iva Rittiga a Tomáše Hrdličku, kteří prý ovlivňovali veřejné zakázky, a zahájila rozsáhlé odposlechy. Výsledkem bylo letos v červnu zatčení exposlanců ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra, Petra Tluchoře, tehdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové), někdejšího Fuksova náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka a pracovníků Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, Milana Kovandy a Jana Pohůnka.

Šlachta už záhy poté hovořil o tom, že šlo o nejnáročnější zásah jeho útvaru, na kterém pracovalo 400 policistů.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Ivo Rittig Ivo Ištvan

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy