Drábkův náměstek Šiška pohořel, jeho stíhání pokračuje

Praha - Trestní stíhání někdejšího náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky kvůli miliardové zakázce na kontrolu sociálních dávek bude pokračovat. Dozorový žalobce Zdeněk Matula z pražského vrchního státního zastupitelství dnes ČTK sdělil, že podané stížnosti proti obvinění v kauze zamítl jako nedůvodné.

Policie Šišku viní z pokusu o zneužití pravomoci, o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Společně s ním je obviněn i soudní znalec, a to za pomoc k těmto trestným činům a dále za pokus o zločin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Oběma mužům hrozí v případě prokázání viny až 12 let vězení.

Obvinění souvisí s tendrem ministerstva, který následně zrušil antimonopolní úřad. Ministerstvo si chtělo bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře, a zabránit tak zneužívání dávek. Matula dříve uvedl, že pokud by antimonopolní úřad tendr před podpisem smlouvy nezrušil, mohla České republice vzniknout škoda ve výši jedné miliardy korun.

Šiška po svém obvinění uvedl, že jej považuje za absurdní. Postup ministerstva v minulosti hájil tím, že důvodem pro zadání zakázky IBM byl především znalecký posudek. Antimonopolní úřad však posudek označil za nezpůsobilý.

Někdejší náměstek ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) čelí obviněním i v dalších kauzách spojených s ministerstvem práce a sociálních věcí. Pražský městský soud začne v dubnu projednávat jeho obžalobu z podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Pro připomenutí: Dávky a rok 2014

Jednou z velkých změn v roce 2014 bude zrušení sKarty. Ta začínala v roce 2012 a plánem bylo, aby sKarta sloužila jako jediný způsob pro výplatu všech hlavních sociálních dávek. Kromě toho měla mít sKarta ještě funkci průkazu pro osoby se zdravotním postižením.Kvůli neefektivnímu fungování a dlouhodobé kritice se ale sKarty ruší. A to s platností od 30. 4. 2014. Od prvního května 2014 již tedy sKarta nebude fungovat jako průkaz, ani jako způsob pro výplatu sociálních dávek. Tato změna se týká 277 tisíc lidí, kteří kartu v předchozích dvou letech dostali.

Od ledna 2014 se mění pravidla pro přiznání nároku na příspěvek na mobilitu. Základní výše této dávky se nemění – nadále to bude částka 2014. Ti, kdo tento příspěvek již dostávají, jej budou dostávat dál – pro ně se nic nemění. Změnu ale poznají ti, kdo budou o příspěvek žádat nově (po 1. 1. 2014). U nich bude nárok na příspěvek podmíněn získáním nového průkazu pro osoby se zdravotním postižením (viz přechozí text). Nově také bude možné tento příspěvek vyplatit na 3 měsíce, místo pravidelné měsíční výplaty.

Od prvního ledna 2014 začíná platit nový občanský zákoník. Ten se sociálních dávek přímo netýká. Systém sociální péče řeší jiné zákony. Ale změny v novém občanském zákoníku se přesto projeví i u sociálních dávek. Týká se to například dávek na bydlení. Nově se totiž mění legislativa v oblasti sjednávání nájmů. Tyto změny se ale budou týkat až smluv uzavřených po 1. 1. 2014. Nový občanský zákoník mění některé předchozí právní normy a posiluje postavené práv nájemce i pronajímatele.

Pokud tedy ten, kdo má nárok na přídavky na bydlení v roce 2014 uzavře novou smlouvu podle nového občanského zákoníku, může to mít vliv i na výši poskytované dávky.

Nárok na průkaz nově nebude navázán na uznaný stupeň závislosti, ale posuzování nároku bude probíhat v samotném správním řízení. Novela slibuje přinést zjednodušení a zrychlení.

Na základě průkazu osoby se zdravotním postižením vzniká jejímu držiteli mimo jiné nárok na slevu 75% při cestování autobusem nebo vlakem. Nebo také automatický nárok na přednostní obsloužení na úřadech, nebo možnost využívat vyhrazené místo k sezení v prostředcích hromadné dopravy.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí Jaromír Drábek

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy