Schwarzenberg bude hladovět, zapojí se do akce BEZ komunistů.cz

Praha - O víkendu bude asi stovka lidí držet hladovku za oběti komunismu zabité v lágrech. Hladovkáři dnes akci zahájili v Praze na Staroměstském náměstí, kde coby symbol komunismu instalovali na rudo natřenou klec. Takzvaná řetězová hladovka trvá už déle než rok, zapojilo se do ní přes 600 dobrovolníků. Kampaň chce upozornit na velký politický vliv komunistů i 25 let po sametové revoluci.

"To všechno, co činíme, má za cíl určitou obrodu společnosti," uvedl dnes organizátor akce Petr Marek z platformy občanských demokratických a protikomunistických iniciativ BEZ komunistů.cz.

Hromadná hladovka má být připomínkou lidí, kteří byli umučeni v komunistických věznicích, ale jejich zabití bylo později vydáváno za přirozené úmrtí, například na infarkt. Zapojí se třeba zpěvák David Koller, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo spisovatelka Alena Ježková, ale také někteří potomci obětí komunistických represí.

Už 100 dní probíhá štafetová hladovka - protest proti účasti komunistů v krajských vládách. Začali ji studenti v jižních Čechách, a v její 101. den, ve čtvrtek 18. dubna, se posouvá na celostátní úroveň. Je nyní za odvolání komunistů z vedení všech krajů, a proti vzrůstajícímu vlivu komunistů vůbec, stojí na webu bez-komunistu.cz.

Od iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu přebírá její koordinaci platforma občanských iniciativ Bez komunistů.cz. Každý den je hladovkou připomenut jeden člověk zavražděný komunisty, vzpomenuto tak bylo již 100 zavražděných (98 pomalým škrcením a 2 utlučení).

Hladovku drží ve 101. den Miroslav Vodrážka, občanský aktivista, místopředseda odborové organizace v Ústavu pro studium totalitních režimů (za Miloše Morávka zavražděného pomalým škrcením). V pátek 19.4. se do hladovky zapojí spisovatel Petr Placák, sám perzekvovaný stbáckými pochopy. Připomene Pavla Wonku umučeného komunisty ve vězení v roce 1988, kam ho zavřeli za to, že se rozhodl uplatnit své právo svobodně kandidovat ve volbách.

V sobotu 20.4. bude hladovku držet Pavla Hájková, mluvčí senátora Jaromíra Štětiny a zastupitelka na Praze 10 (za Josefa Polomského popraveného škrcením), a v neděli bude pokračovat Kamil Černý, referent ÚSTR, účastník protikomunistických protestů před rokem 1989 (za Miroslava Sýkoru (poprava). Další týden pak bude štafetová hladovka dále pokračovat.

Do akce se již dříve zapojila řada známých osobností, třeba režisér Miloš Forman se svou rodinou, zpěvačka Marta Kubišová nebo někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Související

Petr Pavel

Nedokázal jsem prohlédnout zločinnou podstatu komunismu, přiznal Pavel

Prezident Petr Pavel dnes připomněl památku obětí komunistického režimu. 27. června před 73 lety přišli o život čtyři představitelé demokraticky smýšlejících občanů Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. Pavel upozornil, že byli zavražděni proto, že šířili pravdu o zrůdnosti a zločinnosti totalitní vlády tehdejšího Československa.

Více souvisejících

Komunismus Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

před 24 minutami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy