Zajímají se Češi o krizi na Ukrajině? Průzkum dopadl překvapivě

Praha - O situaci na Ukrajině se počátkem března zajímalo 64 procent Čechů, v únoru to přitom byly dvě pětiny. Zjistil to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle něhož tak jde zřejmě o vůbec nejsledovanější zahraničněpolitickou krizi za uplynulých deset let. Aktivní zapojení Česka do dění na Ukrajině ale podporuje jen 14 procent občanů. Nejvyšší podporu pro zapojení do situace má OSN a Evropská unie.

Výsledky březnového šetření ukázaly, že o dění na Ukrajině se zajímají dvě třetiny obyvatel ČR (20 % „rozhodně ano", 44 % „spíše ano"), třetina populace se o dění na Ukrajině nezajímá (26 % „spíše ne", 10 % „rozhodně ne"). Ve srovnání s prvním únorovým týdnem roku 2014 zájem o dění výrazně vzrostl (ze 40 % na 64 %), což přímo souvisí s eskalací situace.

Větší zájem o zahraničněpolitická témata mají stabilně muži, což platí i v tomto případě. Zájem roste s úrovní dosaženého vzdělání (zájem o dění deklarují výrazně častěji absolventi vysokých škol – 83 %). Z hlediska levo-pravého sebezařazení mají největší zájem o problém pravicově orientovaní občané (75 %), o něco méně pak levicoví (64 %) a ti, kteří se označili jako středoví (61 %). Z hlediska věkového srovnání nižší zájem o problematiku vykazují mladší lidé ve věku do 29 let.

Události na Ukrajině vnímá jako důležité pro českou společnost 73 % obyvatel. Osobně důležité jsou pak pro polovinu dotázaných (50 %). Jako důležitější jej vnímají zejména ti, kteří se o dění na Ukrajině zajímají (88 % jej hodnotí jako důležité pro českou společnost, 70 % pro ně osobně) a také ti, kteří mají známé mezi Ukrajinci žijícími v ČR. Toto téma je vnímáno jako výrazně důležitější než volby do Evropského parlamentu, ty jako důležité pro českou společnost hodnotí 54 % obyvatel a osobně důležité je pro čtvrtinu (24 %) populace.

Postoj české veřejnosti k tomu, zda by se měly situací na Ukrajině zabývat OSN, EU, ČR, Rusko nebo USA, je roztříštěný. V tomto kontextu je nejvíce vyhraněný postoj k zapojení České republiky. To podporuje jen 14 % populace starší 15 let, naopak proti je 76 %. 

Nejvyšší podporu pro zapojení se do situace má OSN (55 %), v únoru zapojení OSN podporovalo pouze 40 % veřejnosti. Podobný je i názor na zapojení se v případě Evropské unie (47 % pro zapojení vs. 40 % proti). Rusko by se pak mělo aktivně do dění zapojit podle 28 % občanů (58 % pak se zapojením nesouhlasí), zapojení USA podpořilo 17 % respondentů (70 %je proti), konstatuje Soc.cas.cz.

Související

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Více souvisejících

průzkumy češi Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 28 minutami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy