Kde žijí čeští boháči? Nový průzkum vás hodně zaskočí, čtěte

Praha - Naše představa o tom, jak se v České republice bydlí, se hodně odvíjí od toho, kde vyrůstáme. Jsme-li z měst, pak asi většina předpokládá, že více lidí bydlí v nájmu, a naopak, pocházíme-li z menších obcí, pak nám asi přijde přirozené, že lidé v ČR bydlí hlavně ve vlastním. A jak je to skutečně? Na to odpověděl průzkum agentury ppm factum.

V současnosti naprostá většina Čechů ve věku 15 – 85 let (77 %) bydlí v bytě nebo domě, které mají ve vlastnictví: u 64 % lidí jde o přímé vlastnictví nebo spoluvlastnictví, u zbývajících 13 % pak o spoluvlastnictví ve formě členství v družstvu. V nájmu v České republice bydlí 1/4 lidí ve věku 15 -85 let. Podíl vlastního a nájemního bydlení se liší v závislosti na velikosti místa bydliště. Zatímco v obcích pod 5.000 obyvatel bydlí v nájmu jen 18 % lidí, ve středních a velkých městech je to už 28 % lidí.

V samostatně stojících nebo řadových rodinných domech žije téměř polovina Čechů. Druhá polovina Čechů bydlí v domech s více byty. Zde pak převažuje panelákové bydlení (32 %) nad bydlením ve starší či naopak nové cihlové zástavbě (20 %).

Majetní panelákem nepohrdají

Vynecháme-li horních 10 tisíc, pak u většiny české populace výše příjmu a typ bydlení nejsou a-priori svázány. V panelácích žije cca 1/3 lidí jak mezi těmi s nižším osobním příjmem, tak mezi těmi s vyšším osobním příjmem, informuje factum.cz. Mezi obyvateli rodinných domů je dokonce méně těch, kteří mají osobní příjem více než 40 tisíc Kč čistého měsíčně než mezi obyvateli paneláků a činžovních domů.

Panelákové bydlení dominuje ve městech o velikosti 5-20 tisíc obyvatel, kde v paneláku žijí tři z pěti obyvatel ČR. Ve větších městech nad 100 tisíc obyvatel už v panelácích žije jen necelá polovina lidí ve věku 15-85 let, protože zde má už významné zastoupení i bydlení v bytech ve starší cihlové zástavbě (31 %).

8 % Čechů ve věku 15-85 let žije v bytech v rodinných nebo bytových domech postavených v posledních 15 ti letech a dalších 39 % Čechů v bytech, které prošly rekonstrukcí v posledních 10 letech. Více než polovina lidí ale žije v bytech, které v posledních 20 ti letech nebyly rekonstruovány vůbec (24 %), nebo byly naposledy rekonstruovány už před poměrně dlouhou dobou – před 10-20 lety (28 %).

Větší podíl lidí žijících v novém či v nedávné době rekonstruovaném bytu najdeme mezi vlastníky těchto bytů (63 % mezi vlastníky panelákových bytů, 50 % mezi vlastníky bytů ve starší cihlové zástavbě a 43 % mezi vlastníky rodinných domků, ale i 52 % nájemníků v panelácích).

Nejhorší stav je vidět u lidí žijících v nájmu v cihlových bytových domech. 42 % těchto nájemníků žije v bytech, které v posledních 20 letech neprošly žádnou rekonstrukcí a dalších 28 % nájemníků v bytech, jejich rekonstrukce proběhla před 10-20 ti lety.

Související

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Více souvisejících

průzkumy Byty češi

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump je připraven žalovat Google. Škodí mu prý v boji o Bílý dům

Exprezident Donald Trump je přesvědčen, že vyhledávač internetového giganta Google o něm zobrazuje jen špatné zprávy. Firmu varoval, že pokud bude v listopadu opět zvolen do Bílého domu, bude požadovat zahájení trestního stíhání vůči firmě. Upozornila na to CNBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy