Koruna vůči euru posiluje. Překoná hranici 25,50 Kč?

Koruna vůči euru nejsilnější za poslední téměř čtyři roky. Další zisky koruny během října nelze vyloučit. Informuje server EuroZprávy.cz analytik Miroslav Novák.

Koruna během dnešního dopoledne vůči euru posiluje hlouběji pod hladinu 26 CZK/EUR a aktuálně se nachází na nejsilnějších hodnotách od 13. listopadu 2013, kdy Česká národní banka (ČNB) spustila tzv. kurzové intervence. Dnes krátce před 11 hod. se euro prodávalo za 25,85 CZK/EUR. Během října je reálné, že koruna může posílit až k úrovni 25,70, případně až k 25,50 CZK/EUR. 

Posilování koruny lze odůvodnit výsledkem zasedání bankovní rady ČNB z minulého týdne a pozitivními údaji z české ekonomiky. ČNB sice na zářijovém zasedání úrokové sazby nezvýšila, ale dala jasně najevo, že zvýšení sazeb v listopadu je v podstatě hotovou věcí. Od ČNB lze navíc s ohledem na silný růst české ekonomiky, akcelerující mzdy a více jak dvouprocentní inflaci očekávat další zvyšování sazeb i v roce 2018. 

Minimálně do listopadového zasedání ČNB tak nelze vyloučit pokračující posilování koruny vůči euru, když impulsem k jejímu posílení mohou být lepší domácí ekonomická data, která budou zveřejněna v závěru tohoto a na začátku příštího týdne.

Související

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Více souvisejících

kurzy měn CZK EUR

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy