Brněnský Honeywell vyvinul černou skříňku pro letadla spojenou on-line se zemí

Černou skříňku pro letadla, která může být při letu on-line spojena se zemí, a lze z ní tak průběžně získávat data o letu, vyvinul brněnský Honeywell ve spolupráci s firmou Curtiss-Wright. Černá skříňka je zařízení, které za letu zaznamenává dění v kokpitu a v případě nehody může pomoci objasnit, co jí předcházelo. Nový hlasový záznamník a zapisovač letových dat HCR-25 získal certifikaci pro letouny Boeing 737, 767 a 777. 

Společnost Honeywell o tom informovala v tiskové zprávě, v níž uvedla, že její zařízení je první tohoto typu na světě s certifikací.

"Pomocí HCR-25 jsou okamžitě dostupná všechna data, přenáší se v reálném čase a jsou tak k dispozici pro interní analýzy. HCR-25 například okamžitě pozná tzv. hard landing a dopravce může okamžitě reagovat předepsanou prohlídkou letadla. V případě nehody pak jsou všechna data okamžitě k dispozici. To může například zrychlit vyšetřování a pomoci zabránit dalším podobným nehodám," uvedl Tomáš Král, vedoucí oddělení Recorders společnosti Honeywell Technology Solutions Czech Republic (HTS).

Nový model černé skříňky je se zemí propojen prostřednictvím satelitů. Vývoj a získání certifikace pro tři modely boeingů trval čtyři roky.

Brněnský tým pracoval nejen na vývoji černé skříňky a na softwaru, který propojuje letadlo se zemí, ale také na infrastruktuře, jež se skládá z takzvaných cloudových serverů, tedy virtuálních center, kam se data zapisují, analyzují a dál zpracovávají. "Budeme se věnovat především úpravám HCR-25 podle požadavků jednotlivých zákazníků. Aktuálně připravujeme systém nabídek, který aerolinkám například umožní zvolit si, kam se budou data přenášet a jak se budou zpracovávat," doplnil Král.

Vzhledem k tomu, že je nový rekordér sestrojený jako náhrada za starší typy zařízení od Honeywellu, může být instalován nejen do nově vyrobených letounů, ale může jím být nahrazený starší typ černé skříňky stejného výrobce.

Honeywell Technology Solutions Česká republika (HTS) je inženýrská, výzkumná a vývojová divize společnosti Honeywell, je držitelem více než 200 patentů registrovaných v různých zemích. V brněnském centru pracuje přes 1000 zaměstnanců. Brněnské centrum je největší výzkumné a vývojové centrum společnosti Honeywell v Evropě.

Související

Karel Havlíček

Ministr Havlíček: U Olomouce má vzniknout závod na výrobu respirátorů

Americká společnost Honeywell pravděpodobně postaví u Olomouce závod na výrobu respirátorů s kapacitou pět milionů kusů měsíčně. Vybudován by měl být během čtyř měsíců. ČTK to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Uvedl, že zástupci vlády a vedení firmy jsou těsně před uzavřením dohody. Podle Havlíčka nepůjde o investiční pobídku, stát se ale zaváže odebírat část produkce.

Více souvisejících

Honeywell Jihomoravský kraj Brno Boeing 777

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy