Ceny výrobců v Česku se v říjnu dál zvyšovaly, nejvýrazněji v zemědělství

Ceny výrobců v Česku se v říjnu dál meziročně zvyšovaly, růst ale zmírnil v průmyslu, zemědělství, stavebnictví i službách. Nejvýrazněji o 27,1 procenta opět stouply ceny zemědělských výrobců, v průmyslu se výrobní ceny meziročně zvýšily o 24,1 procenta, u stavebních prací o 12 procent a u tržních služeb pro podniky o 6,3 procenta.

Proti září výrobní ceny klesly v zemědělství. Údaje dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

V meziměsíčním srovnání ceny zemědělských výrobců klesly o tři procenta. Průmysloví výrobci zdražili proti září o 0,6 procenta, stavební práce byly dražší o 0,3 procenta a tržní služby pro podniky o 0,1 procenta.

Spotřebitelské ceny, do nichž se ceny výrobců promítají, v říjnu meziročně stouply o 15,1 procenta, oznámil už dřív ČSÚ. Tempo inflace zpomalilo, v září byly ceny meziročně vyšší o 18 procent. Pomohla vládní opatření na snížení cen energií. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v říjnu klesly o 1,4 procenta.

"V říjnu ceny všech výrobců zpomalily meziroční růst," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. V září ceny v zemědělství meziročně stouply o 33,6 procenta, v průmyslu o 25,8 procenta, u stavebních prací po zpřesnění odhadu o 12,6 procenta a u tržních služeb o 6,8 procenta.

Říjnové ceny v zemědělství meziročně vzrostly o 23,6 procenta v rostlinné a o 35,4 procenta v živočišné výrobě. Téměř o polovinu se zvýšily ceny obilovin, o víc než čtvrtinu zdražily brambory a olejniny, o pětinu čerstvá zelenina. Ceny ovoce naproti tomu o desetinu klesly. Růst cen jatečných prasat převýšil 52 procent, ceny vajec se zvedly o 42 procent, mléka o víc než třetinu a drůbeže a skotu o víc než čtvrtinu.

V průmyslu proti loňskému říjnu vzrostly ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o téměř 57 procent a chemických látek a výrobků o zhruba 27 procent. Těžba a dobývání zdražily o téměř čtvrtinu, pryže a plasty o 21 procent. V potravinářství se ceny zvýšily o 25,8 procenta, z toho u mlýnských a škrobárenských výrobků o 57 procent. "Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin byly vyšší zejména ceny energií o 49,3 procenta a zboží krátkodobé spotřeby o 23 procent," uvedl ČSÚ.

V případě služeb v říjnu meziročně stouply ceny zhruba o 15 procent shodně u skladování a podpůrných služeb v dopravě, reklamních služeb a služeb v oblasti zaměstnání.

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš vidí za zpomalením růstu cen výrobců vládní zásah do cen elektřiny. "Hlavním důvodem byl pokles cen elektřiny v důsledku odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje od října 2022," uvedl. Podle něj je výrobní inflace pravděpodobně už za svým vrcholem.

"Říjnové ceny výrobců naznačují, že u řady položek hlavní inflační tlaky již ustupují, ačkoli růst cen se přesouvá do jiných cenových okruhů v návaznosti na určité zpoždění růstu vstupních nákladů," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Upozornil však, že zpomalování růstu cen výrobců a v návaznosti na to spotřebitelských cen bude jen pozvolné.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika zemědělství

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 34 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy