Solární licence jen pár hodin před změnou cen: ERÚ váhal, zaznělo u soudu

Brno - Na silvestra 2010 se v Energetickém regulačním úřadu (ERÚ) neslavilo, nýbrž zaměstnanci měli plné ruce práce, aby stihli udělit solárním elektrárnám bratří Alexandra a Zdeňka Zemkových v Chomutově licenci. Díky ní se elektrárny ještě dostaly k výhodným cenám. Tato podezřelá skutečnost se dnes řešila u soudu v Brně. Mezi obviněnými je i šéfka ERÚ Alena Vitásková.

Elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun patří synům miliardáře Zdeňka Zemka staršího, který ovládá firmu Z group steel holding. Licence dostaly jen pár hodin před tím, než se dramaticky změnily výkupní ceny energie ze solárních elektráren. Aleš Landsman byl jedním ze tří pracovníků ERÚ, kteří tato zařízení 31. prosince 2010 kontrolovali.

Soudu dnes řekl, že obě elektrárny byly hotovy, s kolegy při kontrole odhalili dílčí nedostatky, které podle něj nebránily udělení licencí.

Zároveň ale uvedl, že s kolegy vedli diskusi o tom, zda je udělit kvůli potížím s kabeláží. Nakonec ale ERÚ licence vydal. Policie dospěla k závěru, že se tak stalo předčasně. Elektrárny jsou v provozu. Spis uvádí, že zatím vzniklá škoda se odhaduje na 300 milionů korun. Za 20 let by mohla dosáhnout dvou miliard korun.

Vedle Ladsmana dnes vypovídal i správce elektráren Antonín Hamerle. Uvedl, že jejich výstavbu ztěžovaly v prosinci 2010 silné mrazy a také zloději, kteří kradli měděné kabely a také tzv. měniče do panelů. Areály nebyly při stavbě oploceny. Navíc kvůli mrazům nebylo možné zasypat výkopy.

Související

Solární energie

Ministři skupiny G7 se dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů

Ministři životního prostředí a energetiky ze skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 se na dvoudenním zasedání v Japonsku dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie a vyzvali ke snížení spotřeby zemního plynu. Nestanovili ale termín pro postupné ukončení produkce elektřiny z uhlí. Potvrdili také závazek skupiny dosáhnout do roku 2035 plně nebo převážně dekarbonizované energetiky. Vyplývá to ze zveřejněného komuniké.

Více souvisejících

solární energie Energetický regulační úřad soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy