Nakupujete v Olympii? Nyní i při zástavě srdce bezpečněji

Brno - Na srdeční zástavu v České republice umírá ročně až 20 tisíc obyvatel. Mnohdy zbytečně, protože včasný odborný zásah několikanásobně zvyšuje možnost přežití a úplného uzdravení. Nákupní a zábavní centrum Olympia teď takovou pomoc umí poskytnout. Jako první obchodní centrum v Brně, na jižní Moravě a prakticky i v České republice zakoupila Olympia hned dvě moderní zdravotnická zařízení AED Lifepak (Automatizovaný Externí Defibrilátor).

První z defibrilátorů AED Lifepak se nachází v budově Olympie u stálé služby centra, druhý je pak připraven v prostorách parkoviště ve vozidle bezpečnostní agentury. V obou případech je zajištěn přenos zařízení k postiženému člověku do tří minut od nahlášení události. Správa centra návštěvníkům doporučuje volat na speciální číslo stálé služby centra 547 423 658 nebo událost hlásit jakémukoli zaměstnanci centra či infostánku. Samozřejmě lze použít i známou linku záchranné služby 155, informování přímo služby centra však pomoc urychlí.Novinka jménem AED Lifepak, která v Olympii může zachraňovat životy, dokáže obnovit srdeční rytmus připojením dvou širokých elektrod na hrudník postiženého a dodáním elektrického výboje. AED je snadno přenosný a zásah s ním mohou úspěšně a bezpečně provést i laičtí zachránci. „Personál našeho info stánku i bezpečnostní služby prošel zdravotnickým školením a defibrilátory je připraven v případě potřeby kvalifikovaně použít,“ říká PR manažerka Olympia Monika Findoráková. Správný postup při záchraně člověka postiženého srdeční zástavou s pomocí přístroje AED, ale i bez něj, si může přečíst každý návštěvník Olympie na speciálních informačních tabulích umístěných v centru, letáčky o první pomoci jsou k dispozici také na infostánku centra. Při samotném použití AED je osoba, která provádí první pomoc, naváděna jak obrazovými, tak hlasovými pokyny pomocí obrazovky, která je součástí zařízení. „Pořízení defibrilátoru nám žádný zákon ani vyhláška neukládá, jde o naši dobrovolnou aktivitu, abychom byli moderně a spolehlivě vybaveni i pro takovéto případy, které se ani obchodním centrům nevyhýbají,“ vysvětluje Monika Findoráková. Ve světě jsou tato zařízení již běžně dostupná všude tam, kde se shromažďuje větší počet lidí. Patří například mezi základní vybavení lyžařských areálů, letišť nebo škol. V České republice si teprve hledají své místo, a Olympia tak patří mezi průkopníky nových trendů v poskytování první pomoci. „Dle mých aktuálních informací je v současné chvíli Olympia jediným takto vybaveným obchodním centrem v Brně a na jižní Moravě. V rámci ČR Olympii následovalo jen několik málo pražských obchodních domů. Olympia tak patří mezi špičková 2 – 3 % center, která pomocí AED umějí zachraňovat lidské životy," informuje o prvenství Olympie mezi obchodními centry Vladislav Procházka ze společnosti Medtronic Czechia, divize Physio-Control, která se zabývá právě medicínskými technologiemi.

Související

Olympia

V Brně vznikne očkovací centrum bez registrace v Olympii

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně otevře ve středu v nákupním centru Olympia očkovací centrum proti nemoci covid-19 bez nutnosti registrace. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Centra bez registrace zatím fungují v Praze, připravují je i jiné kraje. Stát chystá stejnou možnost i pro Ostravu. V Praze, kde je tento způsob zatím zaveden na dvou místech, je o očkování velký zájem.
Olomouc

Nákupní centra v Praze a v Brně téměř zejí prázdnotou

Pražská nákupní centra jsou téměř prázdná. Lidé sem chodí převážně do obchodů s potravinami. Mohou zůstat otevřené i po dalším razantním omezení, o němž vláda v noci rozhodla ve snaze zmírnit šíření nového koronaviru. I velká nákupní centra v Brně, která se o víkendech obvykle plní lidmi, jsou dnes prakticky prázdná.

Více souvisejících

olympia

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy