Nákupní šílenství: Velikonoce v Česku připomínají Vánoce

Praha - Svátky jara se nezadržitelně blíží, už v pondělí se děti vydají na koledu. A je to znát v obchodech. Češi nakupují mazance, vajíčka, čokoládu, ale i květiny. Ačkoli slyšíme hlavně na slevy, mnozí si dopřejí i luxusnější zboží.

Jen pekárny hypermarketů Globus na letošní Velikonoce upečou 120.000 tradičních mazanců. "Celkem by mazance daly dohromady okolo 50 tun čisté váhy. Pro představu se na jejich výrobu spotřebuje šest tun másla, pět tun rozinek a tři tuny mandlových plátků," uvedl šéf pekáren Globus Pavel Meduna.

Obchody Albert prodají například asi 90.000 kusů velikonočních beránků, které nabízí z klasického piškotového, biskupského a třeného těsta s čokoládovou polevou od regionálních dodavatelů.

Češi často před Velikonocemi kupují dražší potraviny. "Protože si zákazníci na svátky rádi dopřejí i zboží, které během roku není běžně v prodeji, nabízíme opět tematické týdny Deluxe. V jejich rámci jsou k dispozici lahůdky a speciality z různých koutů světa," uvedla mluvčí Lidlu Jitka Vrbová.

Obchodníci také zařazují do nabídky bílá vejce. "V nabídce našich prodejen jsou bílá vejce od čtvrtka 26. března," dodal Michael Šperl z Kauflandu. Například Tesco v březnu prodá několik desítek milionů kusů vajec.

Velikonoční prodeje mírně kopírují ty vánoční. Obchodníci také prodají navíc tuny cukru, mouky, konzerv a kompotů i hotových cukrovinek. Nejprodávanější jsou v tomto období již dlouhodobě duté čokoládové figurky s velikonoční tematikou, které nejčastěji dostávají hodovníci jako koledu.

Rok od roku se také podle obchodníků zvyšují odprodeje dražších figurek, u nichž zákazníci začínají upřednostňovat hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa. Mění se také trendy ve velikonočních dekoracích. Hitem letošních Velikonoc jsou živé květiny v dekoračních květináčích, zejména tradiční jarní narcisy.

Obchodníci před Velikonocemi, ve snaze nalákat zákazníky, spouštění slevové akce. Nakupující mohou v akčních letácích najít až 40procentní slevy na velikonoční sortiment.

Související

Více souvisejících

Velikonoce Obchod s lidmi

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 40 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy