Miliardový tendr Lesů ČR opět vyhrál Babišův Uniles

Hradec Králové – Firma Uniles patřící do skupiny Andreje Babiše Agrofert vyhrála další tender státního podniku Lesy České republiky. Konkrétně se to týká lesnických prací a prodeje dřeva pro roky 2016 až 2020.

Společnost Uniles podala v tendru nejlepší cenovou nabídku a na celkem 12 z 57 soutěžených nabídek. Celkově se tak soutěží o lesnické práce v hodnotě asi tří miliard korun. Uniles vyhrál i loni v tendru 2015+, kdy z 33 soutěžených kontraktů získal osm smluv. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, tendry 2016+ se týkají zhruba pětiny území.

Podle generálního ředitele společnosti Uniles Libora Vaněčka znamenají tyto předběžné výsledky úspěch. „I když půjde o pokles zakázek pro Lesy ČR. Uniles v tendru získal pro rok 2016 menší objem lesnické činnosti, než jaký měl u Lesů ČR v letos končících zakázkách," řekl Vaněček s tím, že firma plánuje udržet objem lesnické výroby na hodnotách letošního roku prostřednictvím dalších zákazníků.

Obálky s nabídkami Lesy ČR veřejně otevřely ve čtvrtek a nyní hodnotí a kontrolují, zda nabídky splňují všechny náležitosti a požadovaná kvalifikační kritéria, řekla ČTK mluvčí Eva Jouklová. Pokud by firma s nejlepší nabídkou odmítla uzavřít smlouvu, přijde o složenou jistinu a soutěž se na dané jednotce bude opakovat. Hodnoticím kritériem je cena. Smlouvy s vítězi by měl podnik uzavírat na přelomu října a listopadu. Práce by měly firmy zahájit 1. ledna 2016.

Za Unilesem se se sedmi nejlepšími nabídkami umístila Kloboucká lesní. Pět jednotek by mohla získat firma Progles a po čtyřech firmy Aclesia a LST. O všech 57 jednotek by se mělo podělit 21 firem. Nabídky do tendru podalo 39 firem, téměř polovina z nich tedy odejde z tendru s nepořízenou.

Související

Agrofert

Vítězem miliardového lesnického tendru je firma z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. 

Více souvisejících

lesy čr Uniles Agrofert

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy