Pentě loni stoupl zisk o 3,5 miliardy, "nálet" čínského kapitálu se nechystá

Praha - Skupině Penta Investments v roce 2015 stoupl čistý zisk na 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč) z předloňských 70 milionů eur (1,89 miliardy korun). Konsolidované výsledky podle mezinárodních účetních standardů dnes oznámili zástupci Penty na tiskové konferenci. Aktiva portfoliových společností skupiny vzrostla o pět procent na sedm miliard eur (189 miliard Kč).

Do nových projektů a do rozvoje v rámci nynějšího portfolia skupina investovala více než 340 milionů eur (9,1 miliardy Kč) a vytvořila více než 2000 nových pracovních míst. Na daních a sociálních a zdravotních odvodech za své zaměstnance zaplatila přes pět miliard Kč.

"Pentě se dařilo téměř ve všech oblastech jejího působení. Hospodářský výsledek příznivě ovlivnily úspěšné restrukturalizace ve společnostech EMF a Carnibona. Pozitivní výsledky zaznamenal zdravotnický sektor, zejména síť lékáren Dr.Max," uvedl partner společnosti Marek Dospiva. "Výsledky táhly strategické firmy, Fortuna, banky, zdravotnictví, Aero Vodochody," doplnil partner Penty Jaroslav Haščák.

Penta loni akvizicí vydavatelství regionálních novin (Vltava-Labe-Press) a časopisů (Astrosat) vstoupila na český mediální trh. Vltava-Labe-Press bylo podle Dospivy v lepším stavu, než očekávali. "Čeká nás tam dobudování pražské přítomnosti a zaměření se na online, který má z konkurentů nejslabší," uvedl. "Chceme držet co nejnižší pokles tištěného nákladu, maximální zaměření na online a na budování elektronického obchodování v jeho rámci," doplnil Haščák. Lidé si podle něj již zvykli, že obsah online zpravodajství je zadarmo.

Navýšením podílu významně posílila ve slovenské zdravotní pojišťovně Dovera. Do sítě ProCare přibyla nemocnice s poliklinikou Medissimo. Zahájením akvizice Sberbank SR Penta posílila svoji bankovní divizi. Do byznysu herního průmyslu v Rumunsku vstoupila pod značkou Fortuny.

Haščák upozornil na to, že Penta podle investiční strategie směřuje k menšímu počtu portfoliových společností o větší velikosti. Upřednostňuje nyní vlastnictví firem více než deset let. Firma působí hlavně ve středoevropském regionu, ale uvažuje i o investicích mimo něj.

Dospiva připustil, že Penta byla nedávno oslovena čínskými společnostmi. "Byli jsme kontaktováni, jako většina domácích velkých hráčů. Jednání proběhla, ale nic konkrétního z toho není, nic se nikam neposunulo," řekl. "Nálet" čínského kapitálu byl podle něj proti realitě médii nafouknutý.

Penta připomněla, že padlo rozhodnutí o tom, že společnost Aero po letech postaví letadlo nové generace. V takzvaném brownfieldu pražské Waltrovky vyrostla administrativní budova Aviatica, jejíž kancelářské prostory byly pronajaté ještě před jejím oficiálním otevřením.

Penta je investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Související

Soud, ilustrační foto

Slovenský nejvyšší soud propustil Haščáka z vazby

Slovenský nejvyšší soud dnes propustil z vazby stíhaného spolumajitele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka. ČTK o tom informoval nejvyšší soud. Policie Haščáka na začátku prosince obvinila z korupce a z praní špinavých peněz, soud první instance ho následně poslal do vazby z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky či jinak mařit vyšetřování. Nejvyšší soud, na který se se stížností proti vazebnímu stíhání Haščáka obrátila obhajoba, ale důvody pro vazbu finančníka neshledal.

Více souvisejících

Penta Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy