Toshibou otřásl účetní skandál, firma se propadla do těžké ztráty

Tokio - Kvůli účetnímu skandálu loni japonská Toshiba prodělala 483 miliard jenů (105 miliard Kč). Fima už do svého čela navrhla nového ředitele.

Čistá ztráta podniku se tak více než zdesetinásobila z 38 miliard jenů v předchozím roce, píše list The Wall Street Journal. Provozní ztráta ve finančním roce, který skončil 31. března, dosáhla 719 miliard jenů.

Toshiba loni přiznala rozsáhlé nesrovnalosti v účetnictví. Ukázalo se, že od fiskálního roku 2008/2009 nadhodnotila svůj zisk o celkem 155 miliard jenů. Účetní skandál byl v Japonsku největší od účetních manipulací firmy Olympus z roku 2011. Toshibu to přinutilo k restrukturalizaci, rozsáhlým odpisům v americké jaderné divizi Westinghouse a odprodejům majetku; firma už také oznámila, že zruší 14.000 pracovních míst.

Minulý týden vedení podniku navrhlo jmenovat novým generálním ředitelem šedesátiletého Satošiho Cunakawu, bývalého šéfa divize zdravotnických přístrojů.

Současný šéf Masaši Muromači stanul v čele konglomerátu loni v červenci poté, co jeho předchůdce a dalších několik nejvyšších představitelů firmy po účetním skandálu podali rezignaci. Muromači dal ale najevo, že neplánuje zůstat ve funkci dlouho.

Související

Toshiba, ilustrační foto

Toshiba je poprvé po čtyřech letech ve ztrátě, klesá zájem o kopírky a čipy

Japonský průmyslový konglomerát Toshiba se v prvním čtvrtletí kvůli koronaviru propadl do provozní ztráty 12,6 miliardy jenů (2,6 miliardy Kč) ze zisku 7,83 miliardy ve stejném období loňského roku. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Ve ztrátě je kvůli poklesu zájmu o elektronické přístroje, kopírky a vybavení na výrobu čipů poprvé po téměř čtyřech letech.
Americký dolar (USD)

Toshiba dokončila prodej čipové divize za 18 miliard dolarů

Tokio - Japonský elektrotechnický koncern Toshiba dokončil prodej své čipové divize konsorciu vedenému americkým investičním fondem Bain Capital za 18 miliard dolarů (zhruba 400 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Toshiba byla loni nucena nabídnout čipovou divizi k prodeji, aby získala peníze na pokrytí finančních ztrát způsobených bankrotem americké jaderné divize Westinghouse.

Více souvisejících

Toshiba Japonsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 12 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Polární záře v Česku: Zemi zasáhla nejsilnější geomagnetická bouře za 20 let

Podle americké agentury pro oceán a atmosféru (NOAA) se v pátek na Zemi objevila nejsilnější geomagnetická bouře od roku 2003. Na řadě míst světa včetně Česka tak byla pozorovatelná polární záře.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy