Solární elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun přišly o licenci

Brno - Krajský soud v Brně dnes zrušil rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o udělení licencí pro solární elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun na Chomutovsku. Licence tak bude ERÚ znovu řešit. Podle soudce Petra Šebka soudu nezbylo než konstatovat, že nebyly splněny veškeré technické podmínky pro vydaní licencí a ERÚ rozhodnutí vůbec neměl vydat. Žaloby podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Proti rozsudku je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Zdejší soud rozhodl na základě jednoho jediného důkazu, který předložil žalobce. Upozorňujeme, že my jsme předložili desítky návrhů na dokazování, totéž činil žalovaný úřad, všechny tyto důkazní návrhy soud posoudil jako nedůvodné," řekl za provozovatele elektráren právník Pavel Gazárek.

Pokud elektrárna nemá licenci, nesmí podle energetického zákona provozovat svoji činnost. Obě elektrárny tak podle Gazárka provozovatel pravděpodobně už dnes vypne. Provozovatel také podle něj využije svého práva a podá kasační stížnost.

Zeman podal kvůli licencím na různé solární elektrárny celkem 22 správních žalob. O všech dosud není rozhodnuto. V pěti případech státní zastupitelství dosáhlo zrušení licencí, v šesti případech soudy nevyhověly, o zbylých soudy definitivně nerozhodly.

Žaloby kvůli Saša-Sun a Zdeněk-Sun krajský soud původně odmítl z procesních důvodů, protože ERÚ sporné licence zrušil a nahradil je novými. Podle Zemana v době udělení původních licencí v roce 2010 nebyly obě elektrárny dokončené a nebyly tak splněny technické předpoklady. V souvislosti s elektrárnami Saša-Sun a Zdeněk-Sun soud před časem nepravomocně odsoudil předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou na 8,5 roku vězení. Elektrárny patří synům miliardáře Zdeňka Zemka staršího, jenž ovládá firmu Z group steel holding.

Nejvyšší státní zastupitelství rozsudek soudu vítá. "Soud dal za pravdu hlavním argumentům obou žalob nejvyššího státního zástupce, který poukazoval na to, že licence byly vydány v hrubém rozporu se zákonem. A to na základě nepravdivých podkladů, falešných a antidatovaných revizních zpráv," řekl mluvčí zastupitelství Petr Malý.

Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu je držitelům licence vypláceno 5500 korun. Obě částky jsou garantované na 20 let. Podnikatelé proto spěchali, aby dostali licenci pro provoz solárních elektráren ještě do konce roku 2010.

Související

Solární energie

Ministři skupiny G7 se dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů

Ministři životního prostředí a energetiky ze skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 se na dvoudenním zasedání v Japonsku dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie a vyzvali ke snížení spotřeby zemního plynu. Nestanovili ale termín pro postupné ukončení produkce elektřiny z uhlí. Potvrdili také závazek skupiny dosáhnout do roku 2035 plně nebo převážně dekarbonizované energetiky. Vyplývá to ze zveřejněného komuniké.

Více souvisejících

solární energie Energetický regulační úřad Pavel Zeman

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy