Smlouva TTIP? Víc jako polovina Čechů netuší, o co jde, ukázal průzkum

Praha - V rámci červnového šetření položilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) sadu otázek týkajících se smlouvy o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Konkrétně se dotázaní vyjadřovali k tomu, zda o této smlouvě vůbec slyšeli a vědí, čeho se týká. Dále potom hodnotili do jaké míry se o informace týkající TTIP zajímají.

Více než polovina (56 %) české veřejnosti tvrdí, že o smlouvě TTIP doposud neslyšela. Naopak 44 % dotázaných udává, že o smlouvě slyšelo, přičemž zhruba čtvrtina (24 %) dotázaných o smlouvě slyšela, nicméně neví, čeho se týká. Méně než pětina pak o existenci smlouvy TTIP slyšela a zároveň i zhruba ví, čeho se týká. Minimum české veřejnosti (2 %) pak o smlouvě slyšelo a zároveň ví dobře čeho se týká.

Porovnání s výsledky z minulých šetření ukazuje, že současné rozložení povědomí o smlouvě TTIP je srovnatelné s výsledky z předešlého výzkumu z listopadu 2015 a zároveň se výrazněji neodlišují od června předešlého roku, kdy byla tato otázka v rámci výzkumů CVVM pokládána poprvé. "Lze tedy shrnout, že celkové povědomí o smlouvě TTIP se za poslední rok významněji nezměnilo," uvedl soc.cas.cz.

Pokud se podíváme na další charakteristiky respondentů, zjistíme, že informovanost o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství stoupá se stoupajícím vzděláním a se vzestupnou deklarovanou životní úrovní. Respondenti se dále odlišují i na základě věku, kdy nejméně informovanou skupinou jsou lidé ve věku 15 až 19 let. Obecně mají o TTIP vyšší povědomí muži než ženy, což silně koreluje i s obecným zájmem o politiku. Z hlediska ekonomické aktivity mají významněji méně povědomí o této smlouvě ekonomicky neaktivní občané jako nezaměstnaní, studenti či nepracující důchodci.

Vyšší informovanost o smlouvě TTIP deklarují častěji podnikatelé, vyšší odborní zaměstnanci, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci a nižšími odbornými pracovníci. Pokud jde o politickou orientaci respondentů, vyšší povědomí o TTIP uvádí ti, kteří se na škále politické orientace, zařazují k pravici. Zároveň z dat vyplývá, že ti, kteří se o tuto smlouvu zajímají, logicky vědí, o její existenci, a mají dobrou představu o tom, čeho se týká.

O informace související se smlouvou TTIP se v současnosti zajímá necelá pětina (17 %) české veřejnosti, z toho 3 % dotázaných se o TTIP „rozhodně zajímají" a 14 % tato smlouva „spíše zajímá". Naopak 80 % občanů se, dle svého vyjádření, o informace týkající se volného obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy nezajímá. Vysoké zastoupení těch, kteří se o situaci nezajímají, lze částečně vysvětlit i tím, že je v české veřejnosti velký počet lidí, kteří o této smlouvě doposud neslyšeli.

Zájem o Transatlantické obchodní a investiční partnerství mezi EU a USA stoupá se stoupající životní úrovní a se stoupajícím dosaženým vzděláním dotázaného. Z hlediska věku se o TTIP nejméně zajímají mladí lidé ve věkové kategorii 15 až 19 let. Větší zájem o informace spojené s TTIP vyjadřují muži než ženy.

Související

TTIP, ilustrační foto

Dohoda Junckera s Trumpem není návratem k TTIP, krotí diplomat nadšení

Brusel - Středeční dohoda mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem vyvolala vlnu nadšení. Bruselský diplomat dnes nicméně upozornil, že se nejedná o návrat ke smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Více souvisejících

TTIP (Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství) průzkumy češi

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy