Reorganizace OKD? Zde jsou reakce Babiše, Mládka, Krúpy a Pauknera

Praha - Reorganizace OKD, o které dnes rozhodli věřitelé, umožní podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) pozvolný a kontrolovaný útlum těžební činnosti firmy. Babiš rozhodnutí vítá, napsal to ČTK.

"Rozhodnutí věřitelů vítáme. Umožní totiž pozvolný a zejména kontrolovaný útlum těžební činnosti OKD. Uzavřít hlubinné doly je ve všech ohledech složitá věc a konkurz by přinesl obrovskou nejistotu (nejen v jednorázovém nárůstu nezaměstnanosti, ale i v případných ekologických škodách)," napsal v SMS zprávě Babiš.

"Jsem rád, že se podařilo přesvědčit pana ministra financí Andreje Babiše (ANO) o nutnosti zafinancování OKD, které dlouhodobě odmítal, a že se vládě podařilo schválit půjčku pro případ reorganizace OKD. Tento krok jistě pomohl při rozhodování věřitelů," uvedl dnes ministr průmyslu Jan Mládek.

"Nyní bude na managementu OKD, aby do 120 dnů předložil věřitelskému výboru plán reorganizace, který tento výbor musí schválit," dodal a připomněl, že finanční toky bude hlídat státní podnik Prisko, který spadá pod ministerstvo financí. Po odborné stránce bude dohled provádět státní podnik Diamo, dodal.

"Reorganizace společnosti je nejlepším řešením situace černouhelné firmy OKD," reagoval slovenský finančník Pavol Krúpa. Podle něj ale management firmy musí stále mít nad sebou kontrolu, což snad zajistí insolvenční správce Lee Louda a soud. Podnikatel s uhlím a elektřinou Petr Paukner ČTK dnes potvrdil, že spolu s dalším podnikatelem Petrem Otavou nabízí OKD takzvané komoditní financování až do výše dvou miliard korun. O záměru v úterý informoval server Forbes. Jak skupina podnikatelů kolem Pauknera, tak Krúpova skupina Arca Capital projevily dříve o OKD zájem.

Psali jsme:
OKD půjde do reorganizace, rozhodli věřitelé firmy
 

"Zdůrazňuji, že nechceme OKD provozovat. Chceme pouze komoditně profinancovat obchod a nákup materiálu firmy," uvedl dnes Paukner. Výše podpory, na kterou podnikatelé nepožadují žádné státní záruky, je podle něj orientační. "Může to být 1,8 miliardy, 1,6 miliardy nebo 2,1 miliardy korun. Záleží na množství uhlí," řekl Paukner. Dodal, že spolu s Otavou čekají, že je bude Louda v nejbližším období kontaktovat.

Aktuální financování firmy ze strany Arca Capital podle něj na stole ale není. Krúpa však podporuje nabídku Pauknera s Otavou a nebrání se spolupráci s nimi. "Je mezi námi taková nepsaná soudržnost," dodal Krúpa.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš OKD Pavol Krúpa (slovenský miliardář)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy