Selhání rozhovorů o TTIP Babiše zaskočilo: Škoda, americký trh je pro ČR důležitý

Praha - Ministr financí Andrej Babiš(ANO) je zklamán tím, jak dopadla vyjednávání o volném obchodu mezi EU a USA selhala. Připomněl především to, že americký trh je pro české podniky velmi důležitý.

Babiš to uvedl v reakci na nedělní oznámení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela. Ten uvedl, že jednání o dohodě s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) v podstatě zkrachovala. Dohoda měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

Šéf vyjednávacího týmu Evropské komise pro obchodní jednání s USA Ignacio Garcia Bercero dnes však tvrzení německého vicekancléře zlehčil. „Já takovou informaci nemám, ale pokud to tak je, tak je to celkem škoda, protože americký trh je obrovský a pro české firmy důležitý," uvedl Babiš. Podle něj jednání o TTIP byla velice náročná kvůli rozdílným standardům na výrobu zboží v EU a Spojených státech. Podle Babiše panovaly obavy třeba o to, aby neohrožovalo zaměstnanost v Evropě.

Babiš označil vyjednávání za „dost utajená". Veřejnost podle něj o dohodě mnoho nevěděla. „Já jsem předpokládal, že se čeká na nového amerického prezidenta a potom ta jednání budou pokračovat. Pokud selhala, tak je to překvapení," dodal.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) chápe Gabrielovo vyjádření jako snahu upozornit na neústupnou pozici Američanů během vyjednávání. „Zároveň mám naději, že to neznamená konec všeho. Dohodu potřebuje Evropa i Spojené státy," dodal Mládek.

Mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn uvedl, že vyjádření jednostranně učiněné německým vicekancléřem působí svým způsobem jako veřejná poprava TTIP, vedená spíše s ohledem na vnitropolitický boj v Německu. „Odpor k TTIP je v Německu výrazně větší než v ČR," připomněl.

Svaz podle něj TTIP nadále podporuje. Podniky směřující do USA ale nestaví své strategie primárně na TTIP. „Aktuální studie ukazují určitý přínos TTIP, ovšem nikterak zásadní pro celou českou ekonomiku. TTIP by mohl pomoci spíše s necelními ostatními bariérami. Pokud by TTIP byl odsouzen k nezdaru, znamenalo by to podkopání důvěry ve schopnost EU něco dojednat," dodal Mostýn.

Podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy by případný krach jednání o TTIP českou ekonomiku zasáhl, ale nikoli fatálně. Nejoptimističtější scénář počítal v případě uzavření dohody s dlouhodobým nárůstem českého HDP o jedno procento. "Dlouhodobě také hrozí, že se USA při neuzavření dohody přeorientují na obchodní spolupráci v pacifické oblasti, což by evropskou ekonomiku dále a dlouhodobě ekonomicky oslabovalo," dodal.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš TTIP (Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství) Jan Mládek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy