Krúpa chce po správci OKD doplnění pohledávky plynoucí z dividend

Ostrava - Společnost Arca Services, patřící do skupiny Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy, vyzvala insolvenčního správce společnosti OKD, aby zařadil do majetkové podstaty firmy pohledávku, která vznikla kvůli dividendám nadměrně vyplaceným bývalými majiteli OKD. Podle odhadu Arca Capital by mělo jít o 40 miliard korun, které by měl bývalý vlastník OKD vrátit zpět do společnosti OKD. ČTK to dnes sdělila mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Insolvenční správce Lee Louda řekl ČTK, že s výzvou Arca Capital zatím není seznámen, ale že mají obecně sepsaný celý podnik a pokud některé nároky budou vnímat tak, že do něj patří, tak je budou vymáhat. "Takže pokud to do toho podniku patří, tak to tam v podstatě je sepsáno i tak. Má to ale nějaké konsekvence (důsledky) na účetnictví, na daně a tak dále, takže musíme být obezřetní, jak k tomu přistoupit," řekl Louda.

Společnost Arca Services je podle Mluvčí Hanákové přesvědčena o tom, že nadměrným vyplacením dividend v období od roku 2006 do roku 2012 bývalí majitelé OKD porušili péči řádného hospodáře. "Společnost OKD vygenerovala za období od 1. ledna 2006 do konce roku 2012 čistý zisk v celkové výši 34,7 miliardy korun. Na dividendách si za stejné období však společnost postupně rozdělila celkem 65,3 miliardy korun. Výše celkem vyplacených dividend představovala v daném období 188 procent dosaženého kumulovaného zisku, přičemž běžný výplatní poměr dividend se pohybuje v rámci odvětví uhlí a energetika mezi 40 a 80 procenty ročního zisku," uvedla Hanáková.

Nadměrné vyplácení dividend podle ní značně oslabilo finanční stabilitu OKD. "Podle názoru Arca Capital se jedná o hlavní důvod ekonomických potíží, kterými OKD v dnešní době prochází," uvedla Hanáková.

OKD patří společnosti New World Resources (NWR). Majitelem většiny hlasovacích práv v NWR jsou od letošního února nadnárodní investiční fondy Ashmore Group, M&G a Gramercy, které se spojily do neformálního uskupení Ad Hoc Group (AHG). Předtím byla většinovým akcionářem firmy skupina CERCL, která z poloviny patří podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Minulý týden akcionáři NWR na valné hromadě schválili dobrovolnou likvidaci firmy. Zatím není jasné, co to pro další provoz OKD bude znamenat. Mezi akcionáře NWR patří i Arca.

OKD se do červených čísel propadla v roce 2013. Například v loňském roce byla firma podle Sbírky listin ve ztrátě téměř sedm miliard korun.

OKD je v úpadku od května. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

Věřitelé OKD v polovině srpna rozhodli o tom, že zadlužená společnost půjde do reorganizace. Ve firmě, v níž nyní pracuje i s dodavatelskými firmami asi 12.000 lidí, se tak dál těží uhlí. Vedení OKD nyní vypracovává reorganizační plán.

Krúpa se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. Již dříve nabídl, že firmu koupí. Minulý týden podal stížnost k Evropské komisi na Polsko kvůli podpoře černouhelných dolů, které vlastní stát. Podle odhadů Arca Capital podpořil polský stát tamní doly už více než 27 miliardami korun. Krúpa uvedl, že OKD na polský postup doplácí.

Související

OKD, Důl Paskov

Krúpova firma prohrála spor kvůli bytům OKD

Bývalá firma slovenského finančníka Pavola Krúpy prohrála spor ohledně prodeje někdejších bytů OKD. Ostravský okresní soud podle serveru Hlídací pes v polovině dubna zamítl žalobu podanou společností ARC equity services na firmy Residomo a RPG Industries. Žalobou se firma domáhala náhrady škody v případě jednoho konkrétního bytu a jeho majitelky. Mluvčí Pavola Krúpy dnes ČTK sdělila, že finančník už firmu nevlastní.

Více souvisejících

Pavol Krúpa (slovenský miliardář) OKD Lee Louda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy