Bude Česko opět dodávat pro íránský Búšehr? Výbor doporučil zrušit zákaz

Praha - Sněmovní hospodářský výbor dnes doporučil Sněmovně schválit vládní návrh na zrušení zákona z roku 2000 o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu v íránském Búšehru. Sněmovna by mohla o zrušení zákona hlasovat už na své dubnové schůzi. Pro kladné stanovisko dnes hlasovalo devět přítomných členů výboru, pouze dva se zdrželi, proti nehlasoval žádný poslanec. Vláda svůj návrh zdůvodňuje tím, že s přihlédnutím ke zrušení sankcí v jaderné oblasti vůči Íránu je zřejmé, že hrozba poškození zájmů ČR už pominula.

Petr Kameník z ministerstva průmyslu a obchodu dnes poslancům řekl, že zrušením zákona zmizí bariéra, která negativně dopadá na vývoz do dané oblasti. I po jeho zrušení však zůstane v platnosti kontrolní režim pro některé druhy zboží. Půjde hlavně o zboží dvojího užití, které se dá použít k výrobě zbraní, popsal.

Zákon reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru.

Energetický expert Svazu průmyslu a dopravy Václav Trejbal dnes uvedl, že je dobře, že poslanci konečně reagují na výrazné oteplení ve vztazích mezi Západem a Íránem a zrušení mezinárodních hospodářských sankcí uvalených na Teherán a otevírají tím perspektivu zajímavých zakázek pro řadu českých průmyslových podniků.

"Náš export na obrovský íránský trh výrazně zaostává za svým potenciálem a dodávky pro Búšehr by mohly být skvělým impulzem pro oživení vzájemných obchodních vazeb. Zákon o búšehrském emargu se již dávno přežil a této koule na noze naší ekonomické diplomacie je nutné co nejdříve se zbavit," dodal.

V dubnu 2015 dosáhly světové mocnosti ujednání s Íránem, na jehož základě poté uzavřely dohodu o jeho jaderném programu. Na plnění dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která před rokem ve zprávě uvedla, že Írán své závazky dodržuje.

Související

Požár lodí v Búšehru

V docích íránského Búšehru vzplálo nejméně sedm lodí

V jihoíránském přístavu Bandar Búšehr dnes požár zachvátil nejméně sedm lodí. Informovala o tom íránská agentura Tasnim. Nikdo podle ní nebyl zraněn ani nezemřel. Příčina požáru nebyla známá. V íránské provincii Búšehr se nachází jediná íránská jaderná elektrárna.
Seismograf, ilustrační fotografie

Írán zasáhlo zemětřesení, udeřilo u jaderné elektrárny Búšehr

Oblast na jihozápadě Íránu nedaleko jaderné elektrárny Búšehr zasáhla dnes ráno dvě slabší zemětřesení o síle 4,5 a 4,9 stupně. Podle místních představitelů si otřesy nevyžádaly oběti na životech a nezpůsobily žádné významné škody, napsala agentura AFP s odvoláním na íránskou státní agenturu IRNA.

Více souvisejících

jaderná elektrárna v Búšehru Poslanecká sněmovna ministerstvo průmyslu Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy