Krúpa chystá demonstraci horníků OKD ve Švýcarsku

Praha/Ostrava - Miliardář a slovenský finančník Pavol Krúpa, majitel skupiny Arca Capital, chystá na konec června čtyřdenní demonstraci před sídlem miliardáře Zdeňka Bakaly ve švýcarském Nyonu. O povolení dnes Krúpa požádal švýcarské úřady.

Demonstraci bude organizovat jako fyzická osoba a hradit bude i náklady, které odhaduje na stovky tisíc korun. Očekává zájem tisíců lidí, především horníků z černouhelné OKD, nájemníků bytů patřících OKD a akcionářů. Nevylučuje ani účast fanoušků Baníku Ostrava. ČTK to sdělila mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík a předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček ČTK řekli, že informace o demonstraci je pro ně nová, a tak zatím nevědí, kolik lidí by se jí mohlo zúčastnit.

"Očekáváme velký zájem tisíců lidí. Ještě rozhodneme, jakou účast na demonstraci zvolíme," uvedla Hanáková. Výši nákladů, které zahrnují přepravu, ubytování i stravu, odhaduje ve stovkách tisíc korun.

Půjde podle ní o demonstraci lidí poškozených "vytunelováním" firmy OKD. "Účelovými nestandardními kroky bývalých vlastníků a managementu OKD a její mateřské NWR došlo k tunelování společnosti OKD a tím byla jejím akcionářům, zaměstnancům i daňovým poplatníkům České republiky způsobena značná škoda v rozsahu desítek miliard korun," uvedla Hanáková v tiskové zprávě. Účelem demonstrace je upozornit osoby zodpovědné za tyto škody na negativní hospodářský i sociální dopad a vyzvat je k převzetí zodpovědnosti. Vlastníkem OKD byl v dané době Bakala, upozorňuje Krúpa.

"Pro mě je to nová informace, teď to slyším poprvé," řekl k chystané demonstraci Pytlík. Uvedl, že ale zatím není schopen posoudit, kolik horníků by se protestu mohlo zúčastnit.

"Jsme rádi, že se v tom pan Krúpa angažuje, a demonstraci u sídla pana Bakaly velmi rádi podpoříme," řekl Macháček. Dodal, že ale s Krúpou nejsou v přímém kontaktu, protože se už dříve nedohodli na podmínkách, které lidem nabízel v případě, že by vymohl splnění privatizační smlouvy.

Bakalou spoluvlastněná firma RPG Industries koupila bývalé hornické byty spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Později firmu vlastnící byty koupili noví majitelé.

Související

OKD, Důl Paskov

Krúpova firma prohrála spor kvůli bytům OKD

Bývalá firma slovenského finančníka Pavola Krúpy prohrála spor ohledně prodeje někdejších bytů OKD. Ostravský okresní soud podle serveru Hlídací pes v polovině dubna zamítl žalobu podanou společností ARC equity services na firmy Residomo a RPG Industries. Žalobou se firma domáhala náhrady škody v případě jednoho konkrétního bytu a jeho majitelky. Mluvčí Pavola Krúpy dnes ČTK sdělila, že finančník už firmu nevlastní.

Více souvisejících

Pavol Krúpa (slovenský miliardář) OKD Švýcarsko

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 19 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy