Ve Svazu obchodu je dusno, odchází řada členů

Praha - Čeští obchodníci sdružení v Asociaci českého tradičního obchodu (AČTO) vystupují ze Svazu obchodu a cestovního ruchu. Rozhodla o tom valná hromada asociace.

Z dalších členů o vystoupení uvažují skupina COOP či řetězec Hruška. Mezi členy AČTO jsou mj. prodejny Enapo, Eso market, Družstvo CBA, Čepos, Brněnka, Sklizeno či výrobci Plzeňský Prazdroj a Rudolf Jelínek. 

"Čím dál tím více se lišíme v názorech na řešení situace v maloobchodu v ČR," sdělil šéf asociace Zdeněk Juračka. Týká se to např. názorů na zákon o významné tržní síle, podnákupní ceny nebo obchodní obslužnosti venkova.

Asociace českého tradičního obchodu sdružuje české maloobchodníky z oblasti malého a středního podnikání. Má 19 členů z řad českých maloobchodních sítí i českých výrobců potravin a reprezentuje 7000 prodejen s 30.000 zaměstnanci. 

Svaz obchodu a cestovního ruchu je nezávislým a dobrovolným sdružením asociací, aliancí, družstev a firem podnikajících v malo a velkoobchodě, gastronomických, ubytovacích a dalších službách. Zastupuje přes 6000 podnikatelů vytvářejících až 500.000 pracovních míst. Mezi jeho členy patří z obchodníků mj. Ahold, AAA Auto, Billa, Globus, Makro, Penny market, Rossmann či Tesco.

Související

Ilustrační foto

Vietnamské večerky drtí české obchodníky? Asociace bije na poplach

Administrativní povinnosti stojí nezávislé obchodníky sdružené v Asociaci českého tradičního obchodu (AČTO) až na čtvrt milionu korun ročně, sdělili dnes zástupci asociace ČTK. Nejhůř jsou na tom podle asociace menší obchody, které jsou na venkově. V konkurenci "nečitelných vietnamských večerek" a zahraničních řetězců podle asociace bojují o přežití.
Placení, tržby, ilustrační foto

Obchodníci se nevzdávají: I po 2 letech od startu EET volají po náhradě nákladů

Po dvou letech od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) v maloobchodu vyčítají obchodníci vládě především nesplnění slibu o náhradě nákladů spojených se zavedením evidence, jak uvedla ve svém prohlášení. Také kontroly by se podle nich měly zaměřit na ty, kteří nevydávali účtenky ani v minulosti. V případě e-shopů je evidence tržeb zbytečná. Vyplývá to z jejich vyjádření na dotaz ČTK.

Více souvisejících

Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Svaz obchodu a cestovního ruchu firmy Ekonomika Obchody

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy