Liglass zatím odstoupení od smlouvy nedostal, nevylučuje arbitráž

Železný Brod (Jablonecko) - Česká společnost Liglass Trading CZ (LTD CZ) sídlící u Železného Brodu nedostala zatím od kyrgyzské vlády žádné oficiální oznámení o odstoupení od smlouvy na výstavbu kaskády vodních elektráren. Podle tiskového prohlášení firmy je ve hře i mezinárodní arbitráž.

Kyrgyzský premiér Sapar Isakov v pondělí podle tamních médií ohlásil, že vláda smlouvu s firmou vypoví, protože Liglass nedodržel podmínky dohody a nepřevedl sumu 37 milionů dolarů (asi 807 milionů Kč) na vyplacení původního ruského investora.

O zamýšleném jednostranném odstoupení od smlouvy se firma dozvěděla z médií. "Liglass Trading CZ dnešního dne odešle vládě Kyrgyzské republiky dopis o nezbytnosti zahájení jednání v souladu s článkem 7 Investiční dohody," uvedl v prohlášení generální ředitel české společnosti Michael Smelík. Pokud jednání nebudou úspěšná, dává podle něj dohoda stranám další tři měsíce na urovnání sporu.

Kyrgyzská agentura Knews dnes s odvoláním na vládní zdroje uvedla, že "o mezinárodní arbitráži nemůže být řeč," protože smlouva s firmou Liglass Trading takový způsob řešení sporů nepředpokládá. "Všechny soudní spory mají probíhat v souladu s kyrgyzskými zákony, takže je budou soudit soudy místní jurisdikce," napsala agentura s odvoláním na informace kyrgyzského Státního výboru pro průmysl, energetiku a využití nerostných surovin.

Podle zpravodajského serveru Vesti.kg zatím "nebyla otázka zrušení smlouvy s Čechy vyřešena". Server to dnes uvedl s odvoláním na šéfa státního energetického výboru Ulanbeka Ryskulova. "Vláda ještě nic nezrušila, protože posledním termínem je dnešní den. Ani příkaz ke zrušení kontraktu ještě není hotov," řekl Ryskulov.

Firma LTD CZ převzala letos v červenci projekt budování dvou velkých a deseti menších elektráren narynské kaskády po ruské firmě RusGidro, s níž Kyrgyzstán smlouvu loni vypověděl, údajně pro její platební neschopnost. V kontraktu s kyrgyzskou vládou se česká společnost zavázala, že jako nový účastník smlouvy zaplatí částku 37 milionů dolarů, což je hodnota dosavadních prací na narynské kaskádě, které ruská firma provedla. Od začátku se přitom objevovaly pochybnosti, zda bude česká firma schopna tak náročnou zakázku financovat.

Podle vicepremiéra Dujšenbeka Zilalijeva česká firma zaslala vládě dopis s žádostí o odklad splátky 37 milionů dolarů, kterou měla v těchto dnech uhradit. Vláda smlouvu vypoví, protože odklad není možný, řekl vicepremiér. Zilalijev na schůzi vlády smlouvu s českou firmou podle serveru 24.kg obhajoval s tím, že za Liglass Trading se zaručilo české ministerstvo průmyslu a obchodu, které "tuto společnost oficiálně podpořilo a zaručilo se za ni". Podle kyrgyzského a českého tisku se za českou firmu dříve přimlouval i Vratislav Mynář, kancléř českého prezidenta Miloše Zemana.

Související

Více souvisejících

Liglass Trading CZ kyrgyzstán Ekonomika

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy