Včelpo je na prodej, veterináři s ním zahájili další řízení

Praha - Veterináři zahájili s firmou Včelpo další řízení kvůli nesprávné manipulaci s vedlejšími živočišnými produkty, což může vést k další milionové pokutě. Podle webu Českého svazu včelařů je Včelpo na prodej. Společnost dluží 22 milionů korun a čelí dvěma soudním sporům o pět milionů korun.

Včelpo, které patří Českému svazu včelařů, má pozastavenou obchodní činnost zhruba do začátku listopadu. Firma v minulém týdnu informovala, že požádá o dřívější povolení obchodovat, protože již "udělala tlustou čáru za neslavnou minulostí". Společnost si nechala udělat audit po činnosti předchozího vedení a medy a medové produkty, které nesplňovaly podmínky pro prodej, poslala na spálení. Právě u nich ale veterináři objevili další prohřešek.

"Při kontrole obsahu 28 sudů, ve většině z nichž měl být uložen med určený k likvidaci ve spalovně v Moravskoslezském kraji, bylo v závěru uplynulého týdne zjištěno, že ve většině z nich se namísto deklarovaného medu nachází blíže neidentifikovatelná zkvašená tekutina," řekl dnes ČTK zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Navíc množství tekutiny neodpovídalo popiskům. Veterináři zásilku zdokumentovali, odebrali vzorky a informovali policii.

Včelpo má z dřívějška od veterinářů pozastavenou činnost, protože nedokázalo doložit informace o původu surovin k vyrobeným medům a nesplnilo kvalitativní požadavky u některých medů. Předsedkyně svazu Jarmila Machová dříve sdělila, že za nedohledatelnost původu medu může policie, která dokumenty sebrala kvůli šetření případu, jak se do prodávaného medu dostala antibiotika. "Mezitím, co se řešilo odvolání, jsme dostali zpátky od policie dokumenty, které nám zabavili minulý rok, takže můžeme dostupnost prokazovat," řekla dnes.

Vedení svazu včelařů předloni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané.

Související

Med, ilustrační fotografie

Veterináři nepravomocně pozastavili činnost Včelpu, firma se odvolala

Praha - Jihomoravští veterináři nepravomocně pozastavili činnost společnosti Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů. Firma se proti rozhodnutí odvolala, případ posoudí ústředí Státní veterinární správy (SVS). Včelpo dle úřadů nedokázalo doložit informace o původu surovin k již vyrobeným medům. podniku také hrozí pokuta až 10 milionů korun.

Více souvisejících

Včelpo med státní veterinární správa Český svaz včelařů Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy