Web Účtenkovky byl mimo provoz. Útočili hackeři ze zahraničí, tvrdí ministerstvo

Praha - Hackeři napadli web uctenkovka.cz v době, kdy se na něm měly objevit první výsledky loterie k EET. Ministerstvo financí proto přehled výherních kódů zveřejnilo na svých internetových stránkách. Dnes ráno funguje web loterie bez problémů.

Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. "Celou dobu jsem ve spojení s dodavatelskou firmou. Ta ten problém zanalyzovala. Došlo k hackerskému útoku, který ona odstraňuje a dává dohromady," řekla večer Schillerová.

Výpadek webu byl způsoben útokem hackerů ze zahraničních IP adres. Informovalo dnes odpoledne ministerstvo financí. Útok způsobil nepřiměřenou zátěž serveru webové stránky účtenkové loterie, ten tak byl ve středu mezi 19:00 až 22:00 nedostupný.

"Ministerstvo financí si od dodavatele vyžádalo podrobnou analýzu incidentu a předložení návrhů opatření, které povedou k tomu, aby k podobným výpadkům do budoucna nedocházelo," uvedlo mluvčí MF Michal Žurovec.

První losování loterie k EET se uskutečnilo ve středu odpoledne z účtenek vystavených během října. Ministerstvo financí v něm rozdělilo zhruba 21.000 výher. První cenou je jeden milion korun. Lidé se podle Žurovce o svých výhrách mohli dozvědět také ze svých hráčských účtů, kam se výsledky dostávaly automaticky hned po slosování. Lidé bez hráčského účtu měli dostat informace o výhře po 19:00 e-mailem nebo textovou zprávou.

Vedle první výhry v loterii získali účastníci automobil Ford Focus Kombi za zhruba 400.000 Kč. Jako třetí cena bylo 300.000 Kč, čtvrtá 200.000 Kč a pátá 100.000 korun. Dále ministerstvo financí rozdělilo 20 výher po 20.000 Kč, tisíc výher po jednom tisíci korun a 20.000 výher po stokoruně.

Výplata výhry na účet bude v nejbližším výplatním termínu, osobní převzetí peněz v sídle Sazky je možné ode dneška. Peněžité výhry nad 20.000 korun je ale možné vyplatit pouze bezhotovostně. Podrobné statistiky k prvnímu kolu účtenkové loterie zveřejní ministerstvo financí dnes.

Související

Placení, tržby, ilustrační foto

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii, kterou zavedlo jako jedno z opatření na potírání daňových úniků. Oznámil to dnes ejí provozovatel, národní loterijní firma Tipos. Ministr financí Eduard Heger uvedl, že stát má lepší nástroje na odhalování daňových úniků při evidenci tržeb. V Česku podobná loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) skončila loni.

Více souvisejících

Účtenkovka Hackeři Ministerstvo financí elektronická evidence tržeb EET

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 34 minutami

před 44 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy