EMH poskytla českým úřadům analýzu dokládající, že je australská

Praha - Společnost European Metals Holdings (EMH), která chce prostřednictvím české firmy Geomet těžit lithium u Cínovce, poskytla českým úřadům právní analýzu dokládající, že je australským podnikatelským subjektem. EMH také zopakovala, že je veřejně obchodovatelnou společností na australské a londýnské burze.

"Společnost European Metals Holdings Limited poskytla relevantním českým úřadům, ministerstvu financí, ministerstvu průmyslu a obchodu a ministerstvu životního prostředí analýzu právní kanceláře Steinepreis Paganin, která potvrzuje, že je australským podnikatelským subjektem s vlastní právní subjektivitou," uvedla dnes EMH.

Podíl australských akcionářů na kapitálu společnosti podle ní činí více než 82 procent. Generální ředitel EMH Keith Coughlan už v říjnu řekl, že EMH je společností se sídlem v australském Perthu.

"K datu 12. října měla společnost široce diverzifikovanou strukturu 677 akcionářů, jedním z největších českých akcionářů je investiční skupina Arca Capital, která se na projektu aktivně podílí," dodala EMH.

Majoritním vlastníkem skupiny Arca byl dříve slovenský miliardář Pavol Krúpa, od poloviny prosince má spolu s Rastislavem Veličem a Peterem Krištofovičem rovnocenný podíl 30 procent. Zbývající desetinu vlastní Henrich Kiš.

"Na projektu se aktivně podílíme, v rámci vývoje projektu a nastavení spolupráce s dalšími subjekty probíhá z naší strany také komunikace s regionálními partnery státní správy. Současně vyzýváme k jednání i zástupce ministerstva životního prostředí a ministerstva průmyslu a obchodu včetně státního podniku Diamo," řekla ČTK mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Předvolební kauzu vyvolalo memorandum o porozumění, které na začátku října podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) právě s EMH. Andrej Babiš memorandum několikrát označil za krádež spáchanou ČSSD. V svém programovém prohlášení Babišova vláda uvádí, že prošetří okolnosti, způsob a předmět uzavřeného memoranda a prověří možnosti těžby a zpracování lithia ve státním podniku Diamo.

EMH dnes připomněla, že podobný projekt jako v Česku se aktuálně uskutečňuje i na německé straně Cínovce. "Projekt v sousedním Německu realizovaný plně soukromým kanadsko-německým konsorciem má významnou podporu ze strany vlády i regionu," dodala.

Související

ČEZ

ČEZ bude s EMH pokračovat v přípravě těžby lithia na Cínovci

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočeské doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, která je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za velký úspěch.
Karel Havlíček

Česko změní surovinovou politiku. Těchto pět kovů bude "superstrategických"

Zlato, lithium, uran, rubidium a cesium se stanou takzvanými superstrategickými surovinami ČR, jejich možnou těžbu zváží vždy nejdříve stát. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle něj s tím počítá připravovaná surovinová politika ČR, která míří do meziresortního připomínkového řízení.

Více souvisejících

European Metals Holdings (EMH) těžba lithia Geomet Arca Capital firmy Ekonomika Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy