Přísnější trest pro Vitáskovou? Rozsudek v kauze solárních elektráren bude příští týden

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes ukončil dokazování v kauze neoprávněných licencí udělených dvěma soukromým solárním elektrárnám na Chomutovsku. Obžalováno je osm lidí v čele s bývalou předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou. Verdikt zazní ve středu. 17. ledna.

Soud měl původně naplánováno jednání také na pondělí a úterý příští týden. "V pondělí a v úterý soud jednací dny zrušil. Případ je tedy odročen až na středu. Není to jen za účelem vyhlášení rozhodnutí, může se ještě provádět například dokazování. Dá se ale předpokládat, že tento den bude rozhodnuto," vysvětlil mluvčí soudu Stanislav Cik.

Žalobce Radek Mezlík nemá pochyb o vině tehdejších pracovnic ERÚ, předsedkyně Aleny Vitáskové a bývalé vedoucí odboru licencí Michaely Schneidrové, které se podle obžaloby podílely na zastavení obnovy správního řízení, v němž mohli majitelé elektráren o licenci přijít. Obě před soudem popřely, že by řízení o obnově licencí zastavily účelně, Vitásková se prý na zastavení nijak nepodílela. "Jejich výpověď není věrohodná, jde o výpovědi účelové s cílem vyvinit se," uvedl žalobce.

Poukázal i na kontakty Schneidrové s otcem majitelů elektráren, průmyslníkem Zdeňkem Zemkem. "Vyplývá z toho jednoznačná konspirace, Vitásková utajovala korupční jednání Schneidrové," míní žalobce.

Žádá vysoké peněžité tresty pro hlavní aktéry, ale i zvýšení trestu z šesti na 7,5 roku dvěma mužům, kteří se na falešných zprávách podle něj podíleli. Kromě peněžitého trestu žádá u Vitáskové také uložení zákazu výkonu rozhodování jako úřední osoby ve správních řízeních na deset let.

Závěrečnou řeč přednesli již i všichni obhájci, ke slovu se dostalo také všech osm obžalovaných. Svou vinu u odvolacího soudu již dříve odmítli, obhajoba většinou žádá zproštění viny nebo vrácení případu ke krajskému soudu.

Podle obžaloby majitelé elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun, bratři Zdeněk a Alexandr Zemkovi, získali licenci neoprávněně a dostali tím právo na velmi výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě, která platila pro elektrárny s licencí do konce roku 2010. Licence nakonec oběma elektrárnám odebral jiný soud předloni v květnu s odůvodněním, že je elektrárny získaly podvodem na základě falešných revizních zpráv.

Související

Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

Energetický regulační úřad soudy solární energie Alena Vitásková

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 50 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy