Unipetrol loni rekordně zvýšil zisk, naopak PKN Orlen je na tom hůř

Praha/Varšava - Hospodářské výsledky Unipetrolu za loňský rok jsou rekordní. Petrochemický holding zvýšil čistý zisk meziročně o devět procent na 8,7 miliardy korun. Tržby stouply dokonce o 39 procent na 122,5 miliardy.

K dobrým výsledkům Unipetrolu pomohly stav ekonomiky, vyšší využití výrobní kapacity, ale i příjmy z pojištění za havárie v roce 2015.

I loni v prosinci postihl areál Unipetrolu v Litvínově požár. Rafinerie pak omezila provoz výrobní jednotky vodíku a čpavku, plně byla výroba obnovena letos v lednu. Podle Unipetrolu byl ale provoz obou rafinerií za rok 2017 celkově stabilní. Využití výrobní kapacity se meziročně zvýšilo z 62 procent na 90 procent a objem zpracované ropy stoupl téměř o polovinu na 7,9 milionu tun.

V samotném 4. čtvrtletí utržil Unipetrol 30,5 miliardy korun, meziročně o 15,4 procenta víc. Čistý zisk za poslední tři měsíce roku naopak meziročně klesl o 82,3 procent na 737 milionů korun. Podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty byla důvodem poklesu především právě prosincová odstávka v Litvínově.

"Unipetrol reportoval sice výsledky, které na kvartální úrovni zaostaly za odhady na provozní úrovni a úrovni čistého zisku, ale absolutní rozdíly jsou velmi malé. Nečekáme, že by dnešní oznámení mělo vliv na cenu akcií na burze," dodal.

V rafinérské a petrochemické části vykázal loni holding provozní zisk 13,5 miliardy, což bylo o 21 procent více než v roce 2016. Prodejní objem u rafinérských produktů stoupl o devět procent na 6,8 milionu tun.

U petrochemických produktů dosáhl růst dokonce 86 procent na zhruba dva miliony tun, podle holdingu díky značnému zvýšení využití etylenové jednotky. Její provoz v létě roku 2015 omezil až do podzimu 2016 požár.

V maloobchodu loni Unipetrol zvýšil provozní zisk skoro o polovinu na 1,4 miliardy korun. Podle holdingu k tomu přispěl větší prodej paliv, postupné převzetí desítek čerpacích stanic OMV i rozvoj sítě občerstvení Stop Cafe. Tržní podíl čerpacích stanic Benzina, které holdingu patří, se zvýšil, a dosáhl tak k loňskému říjnu 20,5 procenta.

Investice Unipetrolu loni dosáhly 7,5 miliardy, v předchozím roce činily přibližně 11 miliard. V roce 2017 investoval holding třeba do nákupu nových lokomotiv, rekonstrukce teplárny T700 v Litvínově, modernizace Spolany nebo rozšiřování občerstvení Stop Cafe na benzinkách.

Pokračovala také výstavba nové polyetylenové jednotky PE3, která bude podle dřívějších informací stát celkem 8,5 miliardy. Stavbu Unipetrol zahájil v červnu 2016, podle dnešní zprávy holdingu je nyní hotova asi ze tří čtvrtin. Dokončena má být jednotka koncem letošního roku.

PKN Orlen si pohoršila

Polské rafinérské společnosti PKN Orlen, která vlastní český Unipetrol, klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 11 procent na 1,59 miliardy zlotých (9,7 miliardy Kč). Hlavním důvodem jsou vyšší ceny ropy, které snížily rafinérské marže, uvedla dnes firma.

"Oznámené výsledky jsou o něco horší, než se čekalo, investoři by se ale měli zaměřit na výsledky bez (negativních) jednorázových položek," uvedl analytik makléřské společnosti Trigon DM Michal Kozak. Dodal, že očekává mírně negativní reakci trhu na výsledky.

Hrubý provozní zisk bez zahrnutí dopadu změn v cenách ropy (EBITDA LIFO) činil ve čtvrtém čtvrtletí 1,92 miliardy PLN. Analytici čekali 1,98 miliardy PLN. Negativní jednorázové položky činily zhruba 184 milionů PLN, uvedl Kozak.

PKN začátkem tohoto měsíce uvedla, že rafinérská marže jí klesla na 5,3 dolaru za barel z 5,8 dolaru ve čtvrtém čtvrtletí 2016.

Související

Unipetrol

Unipetrol v posledních letech snížil závislost na ruské ropě pod 50 procent

Společnost Orlen Unipetrol, která v České republice provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, snížila v posledních letech závislost na ruské ropě pod 50 procent. Na přelomu tisíciletí to bylo 80 procent. Litvínovská rafinerie umí zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, rafinerie v Kralupech dlouhodobě zpracovává pouze neruskou ropu. Vyplývá to z informací společnosti Unipetrol.
Unipetrol

Škody po explozi v chemičce u Litvínova jsou v řádech desítek milionů korun

Škody po výbuchu v areálu chemičky u Litvínova, při němž se minulý týden zranili čtyři lidé, jsou v řádech desítek milionů korun. Oprava potrvá dva až tři týdny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Při opravě se částečně sníží kapacita zpracování ropy. "Na dostupnosti pohonných hmot na čerpacích stanicích se ale toto krátkodobé omezení neprojeví," uvedl Kaidl.

Více souvisejících

unipetrol Ekonomika PKN Orlen

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy