Podmínky ve zpracovatelském sektoru se zhoršují, index PMI klesl v Česku i eurozóně

Praha - Index PMI, který signalizuje podmínky ve zpracovatelském sektoru, klesl v březnu na 57,3 bodu z únorových 58,8 bodu. To je nejnižší hodnota za posledních šest měsíců. Český index tak následoval PMI v eurozóně, kde se aktivita v průmyslovém sektoru propadla na nejnižší úroveň za posledních čtrnáct měsíců.

Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby.

Provozní podmínky v českém zpracovatelském sektoru zůstaly výrazně pozitivní, ač růst v sektoru zpomalil do největší míry od loňského září. První čtvrtletní výsledek pro rok 2018 (58,7 bodu) byl navíc jen o zlomek slabší než na konci roku 2017. Uvedla to dnes společnost IHS Markit.

"Postupné zpomalování tuzemského PMI, které do velké míry kopíruje poslední vývoj obdobných indikátorů v Německu či Eurozóně, naznačuje, že průmysl v příštích měsících mírně zvolní," řekl analytik ING Bank Jakub Seidler.

Vzhledem k pokračujícímu nedostatku pracovních sil zaměstnanost v březnu rostla nejpomaleji za půl roku. Pracovní příležitosti v sektoru stále přibývaly, ale některé firmy nebyly schopny najít vhodné kandidáty na zaplnění volných pozic.

V souladu s větší globální poptávkou i výroba českých zpracovatelských firem v březnu dále vzrostla. Tempo růstu bylo sice nejpomalejší za pět měsíců, ale stále prudké, a čtvrtletní průměr byl nejvyšší od prvního čtvrtletí 2011.

Podobně tomu bylo i u nových zakázek. Ty se zvýšily silným tempem, ač nejslabším za sedm měsíců. K růstu přispěla větší zákaznická poptávka, zejména ze stavebního a automobilového průmyslu. Rychleji vzrostly i objemy nových zakázek ze zahraničí. České výrobní firmy v březnu dále čelily rostoucím cenovým tlakům, způsobeným zejména vyššími cenami surovin.

Aktuální předpověď růstu průmyslové výroby od IHS Markit je 4,2 procenta v prvním čtvrtletí a čtyři procenta za 2018 jako celek.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Průmysl firmy zakázky nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy