Podvodné licence pro solární elektrárny? Soud řeší další velkou kauzu

Brno - Chomutovské elektrárny firem FVE AREA SUN a FVE SUN VIK 2 získaly dvacetiletou licenci na prodej elektřiny v závěru roku 2010, což jim zajistilo zhruba o polovinu vyšší výkupní cenu, než by byla v roce 2011. Případem se dnes začal zabývat Krajský soud v Brně.

Ani jedna z elektráren nebyla dostavěná. U jedné by mohla vzniknout za 20 let škoda přes 200 milionů, druhá způsobila za pět let škodu asi 80 milionů.

Z podvodu nebo podílu na něm obžaloba viní revizní techniky Jaroslava Brunu a Stanislava Hrdinu a dále trojici z dodavatelské firmy, a to Antonína Kalaše, Jaroslava Kryma a Vladimíra Čimperu. K soudu se dostavil pouze Bruna a Kalaš, jedná se v nepřítomnosti Hrdiny, Kryma a Čimpery.

Bruna podle žalobce vyhotovil v závěru roku revizní zprávy pro obě elektrárny. V nich uvedl nepravdivé údaje o tom, že jsou v pořádku nainstalované solární panely, přestože nebyly nainstalované tisíce kusů panelů. Bruna dnes u soudu uvedl, že revizi neprovedl a zprávy vystavil omylem. Přiznal, že v době vydání revizních zpráv v listopadu roku 2010 nebyly elektrárny hotové. "Bylo mi ale řečeno, že do konce roku budou dodělané," dodal Bruna.

Hrdina obdobně vydal revizní zprávy o kabeláži k solárním panelům, ve kterých také uvedl nepravdivé údaje. Podle žalobce byly zprávy obou techniků podkladem pro Energetický regulační úřad. Na základě zpráv bylo možné získat licenci k solárním elektrárnám ještě v roce 2010, což zajistilo vyšší cenu za výkup elektřiny.

Kalaš z dodavatelské firmy podepsal protokoly k elektrárnám jako podklady pro Energetický regulační úřad, přestože podle obžaloby věděl, že nebyly hotové panely ani kabeláž, čímž neoprávněně pomohl získat licenci. Krym působil v dodavatelské firmě a měl na starosti elektrárnu firmy FVE AREA SUN, Čimpera měl na starosti elektrárnu společnosti FVE SUN VIK 2.

Soudkyně Andrea Svobodová odročila hlavní líčení na 13. a 14. června, kdy vyslechne svědky a budou se číst listinné důkazy.

Související

Více souvisejících

soudy solární energie Ekonomika chomutov

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy