Binec v dotacích? Chybné projekty bude dočasně hradit stát, uklidňuje ministr průmyslu

Praha - Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) dnes uklidňoval podnikatele. Chybné projekty v rámci operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost pokračují a po dobu, než je projedná Evropská komise, budou hrazeny z národních zdrojů.

Operační program, v němž je zhruba 114 miliard korun, pozastavila Evropská komise. Důvodem je výsledek auditu, který v programu odhalil čtrnáctiprocentní chybovost. "V pátek jsme od Evropské komise obdrželi dopis, ve kterém nás seznámila s pozastavením výplaty. To slovo pozastavení je důležité. Program totiž běží dál, ale po dobu projednávání bude hrazen z národních zdrojů," uvedl dnes Hüner.

Chyby podle něj vznikly v letech 2015 až 2017. Tehdy ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) řídili ministři z ČSSD. "My jsme chyby postupně odblokovali, udělali jsme patřičná opatření. Ještě, než jsme dostali dopis od Evropské komise, následoval vnitřní audit. Budu iniciovat kroky k vyšetření a potrestání osob, které jsou za tyto komplikace zodpovědné," doplnil ministr.

Podle posledních informací požádaly firmy o podporu pro 13.000 projektů. Z toho 4500 žádostí již splnilo podmínky a byly s nimi uzavřeny smlouvy o podpoře za celkem 45 miliard korun.

Podle Hospodářské komory ČR měl dobře "našlápnuto". Podpora z programu je zacílena přednostně na malé a střední podniky, kterých by se problémy dotkly nejvíce. Pokud by nejistota trvala delší dobu, neobešlo by se to bez makroekonomických dopadů, varoval mluvčí komory Miroslav Diro.

V programovém období 2014 až 2020 může Česká republika čerpat z evropských fondů celkem 23,9 miliardy eur (asi 600 miliard korun). Ke konci letošního roku Evropská komise vyhodnotí země a jejich programy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020. V případě neplnění může Česko přijít o šest procent z přidělené částky.

Související

Více souvisejících

Tomáš Hüner dotace evropská komise podnikatelé Ekonomika

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy